Skip to main content

5 dingen die je moet weten over golf

  1. GVB en hcp 54 snel halen plus met garantie (hoe makkelijk is dat!)
  2. Golf is niet zo moeilijk als het lijkt 
  3. Golfregels zijn niet zo ingewikkeld (want je hoeft ze niet allemaal te kennen) 
  4. Golf is niet duur
  5. Golf kost minder tijd dan je denkt 
 

1. GVB en hcp 54 halen: snel en met garantie

Als je wilt leren golfen, kun je kiezen uit veel verschillende mogelijkheden. Elke golfbaan heeft een eigen golfschool waar je elke week een les kunt volgen. Het nadeel is dan alleen dat het erg lang kan duren voordat je je GVB en hcp 54 behaalt. Je bent dan namelijk afhankelijk van hoeveel lessen je volgens de golfprofessional moet volgen. En dat kan ook best duur worden en heel lang duren waar je geen invloed op hebt.

Wil je lekker snel je GVB en hcp 54 halen? Dan kies je voor een 1-daagse GVB en hcp 54 cursus met 100% garantie.

Bij een 1-daagse GVB en hcp 54 cursus krijg je 1 intensieve cursusdag met een klein groepje van maximaal 5/6 deelnemers. Je doet direct theorie examen loopt je handicap kaart in de baan met de pro. Het resultaat? Na 1 dag direct je GVB met handicap 54:gegarandeerd. De kosten zijn afhankelijk van het aantal deelnemers. Maar door de garantie, ben je altijd voordeliger uit dan een los lestraject bij een lokale golfvereniging.

Wil je in 2 dagen klaar zijn om je daarna je GVB en hcp 54 te gaan behalen? Dan kies je een 2-daagse baanpermissie cursus. Deze 2-daagse baanpermissie cursus wordt gegeven in grotere groepen van 10-13 personen en na de cursus speel je (met de golfprofessional) Qualifying kaarten om je GVB met handicap 54 te halen. Voordeel van deze cursus zijn de kosten vanaf € 184 pp. Maar let op, er komen dus wel kosten bij als je na de cursus ook je GVB en handicap 54 wilt halen om op grote golfbanen te kunnen golfen.

 GVB en hcp 54 in 1 dag

2. Golf is niet zo moeilijk als het lijkt

Golfen zoals Tiger Woods of Rory McIlroy is inderdaad knap lastig. Maar dat is tennissen als Roger Federer ook. Of voetballen zoals Messi. 

Het voordeel van golf is echter, dat je het op elk niveau kunt doen. Als je de basisprincipes en vaardigheden een beetje onder de knie hebt, kun je al veel plezier beleven aan het golfspel.  Daarbij kun je met andere golfers spelen die een heel ander niveau hebben.  Dat komt omdat je bij golf speelt met “handicap verrekening”. Dat betekent dat jij (met bijvoorbeeld handicap 54) 2 extra slagen krijgt op een Par 3 hole waar je medespeler (met bijvoorbeeld handicap 24) maar 1 slag extra krijgt.  

Als je begint met golf, is het belangrijkste dat je zo veel mogelijk speelt. Daarom haal je bij Golfacademie Nederland in 1 of 2 dagen je GVB met hcp 54. Wij vinden het belangrijk dat je zo snel mogelijk de golfbaan in kunt om te golfen. Wij geloven niet dat je beter gaat golfen als je eerst maanden lang alleen maar les hebt op een driving range. Los van het feit, dat plezier hebben in de baan, je ook stimuleert om meer te oefenen en dus beter te leren spelen.

Hoe vaak moet ik les blijven nemen?

Dat hangt af van je doelstelling. Wil je gewoon voor de gezelligheid spelen en vind je een mindere score geen ramp? Dan is golfles na het behalen van je GVB en hcp 54 geen noodzaak. Wil je wel beter worden of gaat een bepaalde slag niet goed? Dan is golfles wel aan te raden.

Niet elke week en ook niet zonder tussendoor zelf te spelen. Want van golfles nemen alleen wordt je niet beter. Wel van vaak golfen met af en toe de juiste aanwijzingen.

Hoe kies ik een golfprofessional?

Elke golfbaan heeft een of meerdere golfprofessionals in dienst. Maak eens een afspraak voor een proefles. Let wel op dat een golfprofessional en PGA keurmerk heeft, zo weet je dat hij een erkende opleiding heeft gehad om jou beter te leren golfen.

GVB halen na 1 weekend                                                GVB/hcp 54 halen in 1 dag

3. Golfregels zijn ingewikkeld (maar die hoef je niet allemaal te kennen)

Oké, dat geven we een beetje toe. Als je alle regels wilt weten, is dat een flinke uitdaging. Maar als je gewoon recreatief gaat golfen met vrienden en familie, hoef je echt niet alles te weten. Als je officieel wedstrijden gaat spelen, Qualifying kaarten inlevert of competitie speelt namens je club, dan zijn de regels natuurlijk wel van belang. Maar als je voor de gezelligheid golft, zijn deze 4 dingen het meest belangrijk:

  1. Houd rekening met andere spelers
  2. Snelheid
  3. Veiligheid
  4. Laat de golfbaan netjes achter

Houd rekening met andere spelers

Je hoort in de golfbaan altijd rekening te houden met andere spelers in de baan en ervoor te zorgen dan je niemand stoort tijdens het slaan. Wees op de putting green voorzichtig en herstel pitchmarks. Let er ook op dat je geen schaduw werpt over de putting-lijn van je medespeler(s). Het is beleefd om op of in de buurt van de green te blijven tot iedere speler van de flight heeft uitgeholed.

Op weg naar de volgende hole of bij de afslagplaats van de volgende hole overleg je over de gemaakte scores en noteer je deze op de scorekaart. Doe dit nooit op of bij de green van de laatst gespeelde hole maar verlaat de green direct zodra de hole is uitgespeeld.

Snelheid

Je hoort altijd klaar te staan om te spelen als het je beurt is om te slaan. Als je in de buurt komt van de green plaats dan je tas in de looprichting van de volgende hole zodat je deze makkelijk mee kunt nemen als iedereen klaar is. Als de hole is uitgespeeld verlaat je de green zo snel mogelijk om ruimte te maken voor spelers achter je. Officieel moet diegene putten die het verst van de hole ligt op de green, maar je kunt bij een gewoon rondje golf gewoon spelen zodra je klaar bent. Dan bevordert de snelheid van een rondje golf.

Als je denkt dat je bal misschien verloren is buiten een waterhindernis of buiten de baan ligt, speel dan om tijd te besparen direct een provisionele bal. Als je tijdens het spelen van een hole gaat zoeken naar je bal, dan moet je de achterop komende flight een teken te geven en voor te laten zodra je vermoedt dat de bal moeilijk te vinden zal zijn. Je hebt officieel drie minuten tijd om te zoeken naar je bal, maar je mag nooit de achteropkomende flight op je laten wachten als dat niet nodig is.

Veiligheid

Zorg dat er niemand in de buurt is als je een oefenswing maakt. Wacht altijd met slaan tot je zeker weet dat je de flight voor je niet meer kunt raken. Zie je een greenkeeper op de fairway? Wacht dan altijd tot hij  je gezien heeft en een teken geeft dat je mag slaan. Als je bal in een richting gaat waar je mogelijk iemand zou kunnen raken, of als je bal recht op iemand afgaat, schreeuw dan direct aan waarschuwing. De gebruikelijke term hiervoor is FORE!!! Als je tijdens het spelen iemand FORE!!! hoort roepen, kijk dan niet om je heen maar maak jezelf zo klein mogelijk en bescherm met je handen je hoofd.

Onweer

Stop direct met spelen zodra onweer nadert. Zoek een veilige plek (bij voorkeur het clubhuis of schuilhut) en wacht daar af tot het onweer voorbij is gedreven. Als er geen gebouw of schuilhut in de buurt is zoek dan het laagst gelegen punt van de baan op. Vermijd open ruimten, hoge objecten zoals bomen, palen en hekken, en blijf uit de buurt van metalen constructies zoals hekken en kabels. Omdat buggy’s en ook golfclubs geraakt kunnen worden, laat je deze in de baan staan en neem je die niet mee naar je schuilplek.

Zorg ervoor de baan er netjes uit blijft zien

Je hoort alle uitgeslagen plaggen terug te leggen op de fairway. Beschadigingen aan de green door inslag van de bal (pitchmark) moet je netjes herstellen met een pitchfork, ongeacht of deze door jezelf of een andere speler zijn veroorzaakt. Als je een pitchmark ziet, repareer hem dan.

Voor het verlaten van de bunker hoort je netjes alle voetafdrukken en oneffenheden aan te harken en de bunker netjes achter te laten.

4. Golf is niet duur

Golf was vroeger wel een dure sport. Als je lid wilde worden van een golfclub, moest je vaak een "aandeel" kopen en het jaarlijkse lidmaatschap was vaak rond de € 1000 per jaar. Die tijd ligt al lang achter ons. Door de komst van online golfverenigingen kun je voor slechts € 79 per jaar een NGF golfpas krijgen en kun je overal golfen als je je GVB en hcp 54 behaald hebt. Je bent dan niet lid bij 1 golfvereniging waar je onbeperkt speelt, maar je kunt wel in Nederland en buitenland overal golfen.

Ook bij Golfacademie Nederland wordt je bij een eendaagse GVB/ hcp 54 cursus en een2-daagse baanpermissie cursus lid van een online voordelige vereniging met allemaal voordelen en kortingen.

Uiteraard betaal je dan wel greenfee op elke golfbaan. Maar als je goed let op aanbiedingen, speel je al snel voor € 35 voor 18 holes. Er zijn heel veel sites waar je de meest actuele kortingen kunt vinden zoals

Zijn golfsets dan niet duur?

Dat hangt er vanaf wat je koopt. Natuurlijk zijn er golfsets van meer dan € 2000,-. Dat heb je er misschien voor over als je een lage handicap gaat halen en heel fanatiek bent om vaak te golfen. Als je een dergelijke uitgave wilt doen, laat je dan altijd goed adviseren en maak een afspraak voor een fitting. Een golfset-op-maat is een dure aanschaf en die wil je wel overwogen maken.

Voor een beginnende golfer tot handicap 28, zijn er echter golfsets van rond de € 400- € 600. Die worden vaak ook nog kosteloos op maat gemaakt als je wat langer (of korter) bent. Met dit soort clubs kun je prima recreatief spelen vanaf het behalen van je GVB en handicap 54 totdat je handicap 28 hebt. Een goede Skymax set koop je al voor € 475 op maat gemaakt en inclusief tas.

Zie je ook wel eens golfsets van minder dan € 200,-? Dan zouden wij erg goed uitkijken wat je koopt. De kwaliteit is dan vaak dermate lager dat het je beperkt bij het golfen. Ook met golfsets op bijvoorbeeld Marktplaats moet je goed opletten. Zorg eerst dat je goed advies krijgt over het type clubs dat voor jou geschikt is, en de lengte. 

Want van een duurdere golfset ga je niet direct beter spelen, een slechte set kan je wel belemmeren om beter te gaan spelen en kan zelfs voor blessures zorgen.

En golfballen? Wat kosten die?

Golfballen nieuw kopen van de grote A-merken zoals Titleist en Callaway is prijzig. Zeker als je nog regelmatig een bal in het water slaat of je bal in de bosjes niet meer kunt vinden. Golfballen van deze merken kosten al gauw €4 tot € 6 per stuk, afhankelijk van het type.

Een betere oplossing zijn zogenaamde “lake-balls”. Als jij op een golfbaan je golfbal in het vijver slaat, wordt deze vijver elke paar maanden "leeg gevisd" en worden de golfballen die erin lagen, opnieuw verkocht. Dit zijn dus prima golfballen, vaak van de betere merken, die alleen een keer in het water zijn belandt. Vaak koop je deze zakjes lake-balls op golfbanen voor € 0,50 ct per bal. Dat scheelt natuurlijk enorm met golfballen van € 5.-. Wil je alles weten over de juiste golfbal? lees dan dit artikel.

5. Golf kost minder tijd dan je denkt

Gelukkig verandert de golfwereld enorm. Vroeger kon je eigenlijk alleen maar 18 holes lopen en was je eigenlijk een hele dag kwijt. Tegenwoordig speel je overal net zo makkelijk 9 holes. Met een beetje tempo doe je dat lekker na je werk om 17.00 uur en ben je om 19.30 uur thuis. Nog sneller gaan de Par 3 banen. Uitstekend om je korte werk te oefenen of snel een rondje te golfen. Je loopt 9 holes Par 3 al snel binnen anderhalf uur.

En natuurlijk zijn Par 3 banen ook nog eens lekker voordelig. Je speelt al 9 holes Par 3 rond de € 15.