Skip to main content

Golfballen kopen: welke bal is het beste?

Als je gaat golfen, zijn golfballen en golfclubs de eerste dingen die je aanschaft. In onze blog over Golfclubs lees je alles over het aanschaffen van golfclub. In deze blog gaan we in op het aanschaffen van golfballen. Om het kwaliteits- en prijsverschil van golfballen beter te begrijpen, laten we eerst zien hoe een golfbal eruit ziet. En waarom.

De beste deals van dit moment:

Golfballen1 Golfballen2  Golfballen3

 

Ga meteen naar de shop

  1. Waar bestaat een golfbal uit en waarom?
  2. Zijn dure golfballen beter dan goedkoper golfballen? 
  3. Lake balls: gebruikte golfballen 
  4. Hoeveel moet ik uitgeven aan golfballen?

1. Waar bestaat een golfbal uit en waarom?

Laten we eerst eens kijken hoe een golfbal eruit zien. Het is logisch dat een golfbal rond is, maar waarom zitten er van die deukjes (dimples) op een bal?  En zijn dat er altijd evenveel? Zonder dimpels zou een golfbal niet kunnen ‘vliegen’. Een golfbal met veel kleine dimpeltjes vliegt hoger dan een golfbal met weinig en grote dimpels. Het aantal dimples kan variëren van 300 tot 812 stuks met een gemiddelde diepte van 2,54 mm . Het gemiddelde aantal dimpels dat toegestaan is bij golfwedstrijden is 300 tot 450.

Golfbal lagen

Ben je wel eens een kapotte golfbal tegen gekomen? Bijvoorbeeld een golfbal die op de driving range door de grasmaaier is gegaan? Dan weet je dat een golfbal niet massief is en een bijzonder binnenkant kan hebben. Een golfbal is namelijk geen gewoon balletje. Een golfbal bestaat namelijk uit verschillende ‘delen’. De golfbal bestaat uit een kern met één of meerdere lagen. De meeste golfballen hebben één core en één buitenlaag. Dit wordt ook wel een 2-piece golfbal genoemd.  Hoe meer lagen een golfbal heeft, hoe duurder een golfbal over het algemeen is. De Titleist ProV1x bestaat bijvoorbeeld uit 3 lagen.

Driving range golfballen bestaan maar uit één deel. Dit wordt gedaan zodat de golfballen harder zijn en minder snel kapot gaan. Driving range ballen moeten flink wat klappen kunnen incasseren.

Hoe hard is een golfbal

Benieuwd hoe hard een golfbal is? Kijk eens naar dit filmpje..

De binnenkant van een golfbal

Benieuwd hoe een golfbal er van binnen uitziet? De makers van ‘What’s inside?’ hebben een video gewijd aan het open snijden van golfballen.

2. Zijn dure golfballen beter dan goedkoper golfballen?

Het eerlijke antwoord is : Ja. Golfballen van A-merken met meerdere lagen presteren over het algemeen beter dan goedkope één of twee laags golfballen. De duurdere golfballen presteren beter omdat ze geoptimaliseerd zijn voor iedere slag.

Wat betekent dat? Als je een korte wedge slag over hebt, ‘spinnen’ duurdere ballen van ‘Urethane’ makkelijker omdat ze zachter zijn. Spin zorgt ervoor dat de bal sneller stopt wanneer je de green raakt. Vanaf de tee sla je duurdere ballen vaak ook verder omdat ze een speciale ‘Surlyn’ laag hebben die harder is.

Ga meteen naar de shop

Dat klinkt waarschijnlijk ingewikkeld en alleen maar interessant voor goede spelers met en lage handicap. Of niet? Feitelijk spelen beginnende golfers ook beter met duurdere golfballen. Maar… als beginnende golfer sla je je ballen ook nog wel eens in het water, of je kunt ze niet meer vinden in de rough. Zonde, want A-merk golfballen zijn al snel € 3 tot  € 5 per stuk. Voor beginners adviseren we dan ook lakeballs.

3. Lake balls: gebruikte golfballen

Je hebt het vast wel eens gezien bij de receptie van de lokale golfbaan: Tweedehands golfballen, ook wel lake balls genoemd. Lake balls zijn golfballen die (de naam doet het al vermoeden) over het algemeen uit waterhindernissen gehaald worden.

Wanneer je een beginnende golfer bent kan het nooit kwaad om een zak lake ballen aan te schaffen. De prijzen van lake balls variëren tussen de 0,20 cent en 1 euro per golfbal.

4. Hoeveel moet ik uitgeven aan golfballen?

Het belangrijkste is dat jij datgene uitgeeft waar je je prettig bij voelt. Ben je een beginnende golfer en is je techniek nog niet helemaal stabiel? Dan adviseren wij je een goedkopere bal. De kans is namelijk groot dat je er een aantal ballen kwijt raakt en dat is zonde. Daarnaast ga je als beginnende golfer, niet altijd beter spelen van duurdere ballen.  Merk je dat je beter wordt maar blijf je de greens missen? Probeer dan eens een duurdere bal met meer lagen.  Kies de bal die goed bij je spel past en blijf hier ook mee spelen!

golfballen kopen online