Skip to main content

NGF 9-Stappenplan

Golf is een leuke, uitdagende (soms verslavende) sport, die je op elk niveau kunt beoefenen met evenveel plezier. Zoals elke sport, moet je er dingen voor leren. De techniek van het golfen zelf en natuurlijke de regels van het spel en de etiquette. maar laat je hier niet door afschrikken, golf is niet zo moeilijk als het lijkt. Tenzij je de nieuwe Tiger Woods wilt worden, is een recreatief niveau al snel binnen bereik. De golfregels lijken omvangrijk, maar zijn gebaseerd op en aantal eenvoudige principes. De etiquette zijn het belangrijkst, zodat je veilig en zonder overlast voor anderen kunt golfen. En die etiquette zijn grotendeels gebaseerd op gezond verstand en fatsoen.

Dus.. waar wacht je op?!

Om je te leren golfen heeft de Nederlandse Golf Federatie (NGF), samen met de PGA Holland, het 9-stappenplan ontwikkeld. Uit onderzoek bleek het voor veel beginnend golfers niet duidelijk was, hoe zij zich konden verbeteren. Veel gol­fers behaalden hun GVB en stopten daarna met lessen en, belangrijker nog, met spelen. Het gevolg is dat velen op hetzelfde niveau blijven steken, geen handicap behalen en vaak ook niet meer dan één of twee keer per jaar op de baan verschijnen. Dat is vreselijk jammer want golf is een prachtige sport.

Wat is het 9-stappenplan?

Het 9-stappenplan is een golfvaardigheidstraject dat is opgedeeld in 9 handicapcategorieën (stappen), waarbij het ontwikkelen van de golfvaardigheid en het speelplezier voorop staan. Per stap is bepaald wat de minimale vaardigheden van een golfer moeten zijn om de volgende stap in het traject te kunnen zetten, zodat men weet wat te doen om beter te kunnen worden. Aansluitend is een richtlijn bepaald voor het aantal lessen dat een gemiddelde golfer nodig heeft om de stap te maken en wat de lesinhoud per stap zou moeten zijn. 

Moet je alle 9 stappen doorlopen?

Nee! Doe wat je leuk vindt. Wil je beter worden dan is het plan een mooie meidraad. Vindt je je GVB genoeg om af en toe leuk te spelen? Geniet ervan!

Wat is het NGF 9-stappenplan?

Het NGF 9-stappenplan is een golfvaardigheidstraject dat is opgedeeld in 9 handicapcategorieën (stappen), waarbij het ontwikkelen van de vaardigheid, het vergroten van de succesbeleving en het speelplezier voorop staan. Het begint bij het eerste bezoek op de golfbaan, waarbij mensen welkom in golf worden geheten, en gaat via golfbaanpermissie en handicap 54 naar een lagere handicap, die uiteraard per persoon verschilt.

Per stap is bepaald wat de minimale vaardigheden van een golfer moeten zijn om de volgende stap in het traject te kunnen zetten, zodat men weet wat te doen om beter te kunnen worden.

Alle professionals van Golfacademie Nederland zijn PGA-opgeleid en werken volgens de principes van het 9-stappenplan. De PGA heeft golfschool het keurmerk PGA erkende golfschool voorzien, waardoor u weet dat u ook voor golfles bij Golfacademie Nederland aan het goede adres bent.

1
Golfbaanpermissie
Je maakt kennis met de omgeving op de golfbaan en leert de basisbeginselen van golf: techniek en etiquette. Hiermee ben je in staat om op een plezierige en veilige manier baanervaring op te doen. Je leert ook hoe je zelf kunt oefenen en je fysieke voorbereiding kunt doen. Fairplay binnen de golfsport staat hoog in het vaandel.

2
Handicap 54 (voorheen GVB)
Sla je slag en aan het einde van deze stap kun je spelen in de baan volgens de etiquette- en golfregels die voor de beginnende golfer belangrijk zijn. Je maakt door middel van ervaringsgericht leren kennis met de golfsport. Door te oefenen, leer je ook waar je staat in je ontwikkeling.

3
Naar handicap 36
Tijdens deze stap ga je meer lengte in je slagen krijgen door de inzet van verschillende golfclubs. Je gaat de beleving op de golfbaan vergroten door actief te spelen. Er ontstaat een duidelijker beeld van je eigen spel en mogelijkheden, waardoor je de holes slimmer speelt. Je blijft je doorontwikkelen op weg naar een grotere succesbeleving!

 

Golfacademie Nederland en het 9-Stappenplan

Golfacademie Nederland steunt en ondersteunt het 9-Stappenplan. Onze golfprofessionals werken met het 9-Stappenplan en cursussen en trainingen zijn verbonden met de stappen van het 9-Stappenplan.

Download hier het 9 Stappenplan