Skip to main content

NGF Stappenplan

Golf is een leuke, uitdagende (soms verslavende) sport, die je op elk niveau kunt beoefenen met evenveel plezier. Zoals elke sport, moet je er dingen voor leren. De techniek van het golfen zelf en natuurlijke de regels van het spel en de etiquette. maar laat je hier niet door afschrikken, golf is niet zo moeilijk als het lijkt. Tenzij je de nieuwe Tiger Woods wilt worden, is een recreatief niveau al snel binnen bereik. De golfregels lijken omvangrijk, maar zijn gebaseerd op en aantal eenvoudige principes. De etiquette zijn het belangrijkst, zodat je veilig en zonder overlast voor anderen kunt golfen. En die etiquette zijn grotendeels gebaseerd op gezond verstand en fatsoen.

Dus.. waar wacht je op?!

Om je te leren golfen heeft de Nederlandse Golf Federatie (NGF), samen met de PGA Holland, het stappenplan ontwikkeld. Uit onderzoek bleek het voor veel beginnend golfers niet duidelijk was, hoe zij zich konden verbeteren. Veel gol­fers behaalden hun GVB en stopten daarna met lessen en, belangrijker nog, met spelen. Het gevolg is dat velen op hetzelfde niveau blijven steken, geen handicap behalen en vaak ook niet meer dan één of twee keer per jaar op de baan verschijnen. Dat is vreselijk jammer want golf is een prachtige sport.

Wat is het NGF Stappenplan?

Het stappenplan is een golfvaardigheidstraject dat is opgedeeld in handicapcategorieën (stappen), waarbij het ontwikkelen van de golfvaardigheid en het speelplezier voorop staan. Per stap is bepaald wat de minimale vaardigheden van een golfer moeten zijn om de volgende stap in het traject te kunnen zetten, zodat men weet wat te doen om beter te kunnen worden. Aansluitend is een richtlijn bepaald voor het aantal lessen dat een gemiddelde golfer nodig heeft om de stap te maken en wat de lesinhoud per stap zou moeten zijn. 

Moet je alle stappen doorlopen?

Nee! Doe wat je leuk vindt. Wil je beter worden dan is het plan een mooie leidraad. Vindt je je GVB genoeg om af en toe leuk te spelen? Geniet ervan!

Alle professionals van Golfacademie Nederland zijn PGA-opgeleid en werken volgens de principes van het stappenplan. De PGA heeft golfschool het keurmerk PGA erkende golfschool voorzien, waardoor je weet dat je ook voor golfles bij Golfacademie Nederland aan het goede adres bent.

Golfacademie Nederland en het Stappenplan

Golfacademie Nederland steunt en ondersteunt het Stappenplan. Onze golfprofessionals werken met het Stappenplan en cursussen en trainingen zijn verbonden met de stappen van het Stappenplan.

Stap 1 Golfbaanpermissie

Je maakt kennis met de basisbeginselen van golf: techniek en etiquette. Je kunt met een baanpermissie alleen golfen op kleine (Par 3) golfbanen. Zo kun je ervaren of je golf leuk vindt en of je verder wilt om het GVB/ hcp 54 te gaan halen.

Stap 2 Handicap 54/ GVB

Met je GVB en handicap 54 (het golfvaardigheidsbewijs) golf je zelftstandig op alle griote golfbanen in en buiten Nederland.

Stap 3 Naar handicap 36

Na het behalen van je GVB en handicap 54 kun je je spel verder verbeteren en je handicap verlagen. De eerste stap is dan naar handicap 36. Dit heb je nodig om te golfen in Belgie (waar de regels strenger zijn) en op een klein aantal grote golfbanen in Nederland en buitenland waar ze hogere eisen stellen aan golfers die komen spelen.