Skip to main content

Wat is een golf handicap?

Als je gaat golfen krijg je een handicap. Dit cijfer geeft jouw speelsterkte aan. Wanneer je begint met golfen en je GVB (golfvaardigheidsbewijs) behaalt, start je met handicap 54. Als je beter gaat spelen, gaat je handicap omlaag. Een professionele golfer heeft handicap 0.

Het handicapcijfer geeft ook aan hoeveel extra slagen je nodig hebt om 18 holes te spelen. Een 18 holes golfbaan is bijvoorbeeld een par-72 baan. Dat betekent dat een professionele golfer met handicap 0, precies 72 slagen nodig heeft om de golfbaan te lopen.

Ben je minder goed, dan krijg je extra slagen afhankelijk van je speelsterkte. Een golfer met handicap 5 krijgt bijvoorbeeld 5 extra slagen en mag de baan lopen met een score van 77 slagen.

Begin je met golfen, dan heb je handicap 54 en krijg je dus 54 extra slagen (3 per hole).

Doel van het handicapsysteem

Dankzij het handicapsysteem kunnen spelers van verschillende niveaus een min of meer gelijke strijd tegen elkaar spelen. Als jij met een professionele golfer een Par 4 loopt en de professionele golfer maakt een Par (de hole in 4 slagen), dan mag jij met handicap 54 (en 3 extra slagen), de hole lopen in 7 slagen. Als je dat lukt, spelen jullie op die hole gelijk.

Hoe word je een golfer met een handicap?

Als je wilt leren golfen, volg je een eendaagse GVB/hcp 54 cursus waarmee je direct handicap 54 behaalt of een tweedaagse golfcursus waarmee je baanpermissie behaalt (de stap die voorafgaat aan een handicap). Met baanpermissie speel je op beperkte golfbanen om te werken aan je GVB en handicap 54.

 • Na het behalen van je GVB en hcp 54 mag je de grote golfbanen op.
 • Na een eendaagse GVB/hcp 54 cursus behaal je direct handicap 54 (het GVB) om mee te golfen. Dit is stap 1 en 2 van het NGF 9 Stappenplan.

Heb je na een 2-daagse cursus nog geen handicap? Dan kun je daar na de cursus zelf aan werken door golfles te nemen, beter te gaan spelen en je handicap kaarten te gaan spelen met de golfprofessional. Na de 2-daagse cursus heb je dan ook alleen stap 1 van het NGF 9 Stappenplan behaald.

Hoe bewijs ik dat ik een handicap heb?

Na een 1-daagse GVB/hcp 54 cursus of een tweedaagse (baanpermissie) golfcursus, word je lid van een golfvereniging en krijg je een pasje met daarop je handicap vermeld. Dit pasje is ook digitaal te downloaden op je telefoon. Zo bewijs je bij een golfbaan dat je je GVB en handicap 54 hebt.

GVB en handicap 54 halen bij Golfacademie Nederland

Snel je GVB en hcp 54 halen in één dag of na een 2-daagse weekend cursus kan in heel Nederland met de GVB cursussen van Golfacademie Nederland. Daarnaast is het mogelijk om een GVB-cursus van 6 weken te doen. Tijdens al onze golfcursussen leer je de basistechnieken van het golfen en theorie over etiquette en golfregels. Met een GVB en hcp 54 mag je golfen op alle golfbanen in Nederland.

GVB en handicap 54 halen bij Golfacademie Nederland

Snel je GVB en hcp 54 halen in één dag kan in heel Nederland met de 1-daagse GVB cursussen van Golfacademie Nederland. Daarnaast is het mogelijk om een GVB-cursus van 6 weken te doen. Tijdens al onze golfcursussen leer je de basistechnieken van het golfen en theorie over etiquette en golfregels. Met een GVB en hcp 54 mag je golfen op alle golfbanen in Nederland.

GVB halen in 1 dag met handicap 54

Je GVB halen in één dag met handicap 54: 100% slagingsgarantie. De PGA AAA head professional behandelt de praktijk en theorie van het golfen en werkt individueel en doelgericht naar jouw handicap 54 toe.

 • 100% slagingsgarantie op GVB en hcp 54
 • 7 dagen per week mogelijk
 • Kleine groepen van maximaal 5/6 cursisten
 • Direct golfen in Nederland en het buitenland
 • Qualifying kaart spelen
 • GVB/hcp 54 halen in 1 dag

2-daagse GVB cursus

Haal gegarandeerd baanpermissie voor slechts € 184,-. Je oefent op de golfbaan en krijgt les in alle golfslagen. Na de cursus heb je speelgarantie op 18 aangesloten golfbanen om op een later moment je Qualifying kaart(en) te lopen (met de professional).

 • Geen ervaring nodig
 • Na de cursus je Qualifying kaart(en) behalen
 • Slechts € 184,-
 • Groepen van 10 tot 13 cursisten

Wil je na je cursus je handicap verlagen?

Het behalen van je GVB en handicap 54 is belangrijk omdat je daarmee op de meeste golfbanen in Nederland en in het buitenland mag spelen. Maar het is ook leuk om daarna je handicap verder te verlagen en beter te gaan spelen. Soms gaat dat vanzelf doordat je meer ervaring krijgt, in andere gevallen volg je daarvoor wat extra golflessen.

Het verlagen van je handicap doe je door het spelen van Qualifying kaarten. Als je gaat golfen, laat je je medespeler (marker) jouw kaart bijhouden en ondertekenen. Als je minder slagen nodig hebt dan in de handicaptabel vermeld, voer je je Qualifying kaart in op je online profiel bij je golfvereniging. Ter controle vul je de naam en het NGF-nummer van je marker in, waarna je handicap wordt bijgewerkt naar je nieuwe (verbeterde) niveau.