Skip to main content

Wat is baanpermissie

Als je wilt beginnen met golf, moet je eerst zorgen voor een baanpermissie en daarna kun je je GVB en handicap 54 registratie behalen. Maar hoe doe je dat en wat komt er bij kijken? We helpen je hier verder in 3 eenvoudige stappen.

Stap 1. Baanpermissie halen tijdens een cursus
Stap 2. Regelexamen doen tijdens een cursus
Stap 3. GVB en hcp 54 halen door het halen van voldoende Stableford punten (met de golfpro)

Tijdens de 2-daagse beginners cursus behaal je stap en 1 en 2.
Tijdens de 1-daagse GVB/ hcp 54 cursus behaal je stap 1, 2 en 3 met 100% garantie

1. Baanpermissie krijgen

Misschien heb je wel eens een clinic gevolgd of ben je met iemand mee geweest naar een driving range / afslagplaats. Als je zelf wilt gaan beginnen met golfen is het handig om te beginnen met een kennismakingscursus of met een eendaagse GVB cursus waarna je direct kunt golfen. Tijdens een kennismakingscursus maak je kennis met alle onderdelen: afslaan, chippen en putten. Je maakt tegelijk kennis met andere mensen die met de sport willen beginnen. Ook dan leer je de beginselen.

Een beginnerscursus is voordelig en laagdrempelig. Zo kun je kijken of je golf echt leuk vind. En vind je het na de cursus een leuke sport, dan heb je direct je baanpermissie en theorie examen om daarna verder te gaan met leren golfen.

GVB halen weekend

Wat moet je leren voor je golfbaan permissie?

Voor je baanpermissie leer je de basis van golf, die bestaat uit het goed vasthouden van de club (grip), het zodanig staan dat je een stabiele beweging kunt maken (houding) en het goed staan richting je doel gaan (oplijnen). Dit leer je voor de onderdelen putten, chippen, pitchen, bunker en swing. Je leert ook hoe je je veilig en correct moet gedragen op en rond de golfbaan zonder dat je overlast voor andere golfers veroorzaakt. Als je een rondje gaat spelen met baanpermissie, mag je gemiddeld 3 extra slagen gebruiken voor elke hole staat. Dat betekent dat je op een Par 3, 6 slagen mag gebruiken, op een Par 4, 7 slagen en op een Par 5 8 slagen.

2. Regelexamen doen

Na je golfbaanpermissie kun je door naar het behalen van je GVB (Golfvaardigheidsbewijs) en handicap 54. Daarvoor is het nodig dat je het  NGF regelexamen aflegt. Het golfregelexamen is een toets of je de belangrijkste regels en de etiquette kent.

Je kunt je je op het examen voorbereiden via de website ngfgolfregelexamen.nl en via oefenmateriaal zoals op onze downloadpagina.

Het golfregelexamen is een schriftelijk examen (multiple choice) dat bestaat uit 30 vragen (tien etiquettevragen, 19 regelvragen en één stablefordvraag) waar je maximaal 60 minuten over mag doen. Je bent geslaagd als je 23 vragen goed hebt.

Het examen bestaat uit illustraties met verschillende praktijksituaties. Tijdens het examen is het natuurlijk niet toegestaan om het regelboekje te gebruiken.

Download hier alle documenten die jou helpen

Let op: tijdens 2-daagse beginners cursus behaal je in 2 dagen je baanpermissie en kun je zelf verder met het behalen van je GVB en handicap door het spelen van Qualifying kaarten.
Wil je direct je GVB en handicap 54 behalen om op de grote baan te spelen ? Dan kun je kiezen voor een eendaagse GVB cursus met garantie.

3. GVB met handicap 54 halen

Als je je golfbaanpermissie hebt behaald en je theorie examen hebt behaald kun je gaan golfen op gofbanen waar je met je baanpermissie mag spelen. Met de baanpermissie van Golfacademie Nederland speel je in elk geval op al onze golfbanen. Elke keer dat je 9 of 18 holes loopt met iemand die het GVB met hcp 54 al heeft, houd je je score bij. 

Als je een officiele qualifying ronde speelt, telt de score mee voor het verlagen van je handicap. Je houdt in de ronde je score per hole bij en berekent na afloop het aantal stablefordpunten. Zodra je het niveau van handicap 54 (of beter) een keer hebt gespeeld, voer je je score online in en verandert jouw baanpermissie naar handicap 54. Je hebt dan het Golfvaardigheidsbewijs met handicap 54.