Skip to main content

Hoe kun je je handicap verlagen op Par 3 banen

Is het verlagen van je handicap moeilijk? Nee hoor, dat valt enorm mee. Je hoeft zelf niet alleen maar 18 holes banen te lopen. Het is tegenwoordig ook mogelijk om Qualifying kaarten te spelen op Par-3 banen. Dat betekent dat je op Par-3 banen een officiële Qualifying kaart kunt lopen en met een voldoende score je handicap kunt verlagen.

Wat zijn Par-3 golfbanen?

Par-3 golfbanen hebben alleen maar holes met een Par van 3, dat zijn de kortste holes. Een grote golfbaan heeft Par-3 holes, Par-4 holes en lange Par-5 holes.
Par-3 banen vergroten de toegankelijkheid van de golfsport, omdat ze in het algemeen laagdrempelig zijn en een ronde niet lang duurt.
 

Er zijn een kleine honderd par-3 banen in Nederland. Die liggen op een eigen terrein, ze liggen op een complex waar ook een grote baan ligt of het zijn par-3-parcoursen die zijn ingebed in een grote 9-holes of 18-holes baan. Daarnaast zijn er zo'n 35 korte banen met een combinatie van par-3- en par-4 holes.

In Nederland kunnen golfers op de meeste par-3 banen een qualifying ronde spelen en dus ook hun handicap halen en bijhouden. De banen zijn laagdrempelig en daarom voor beginners de ideale plek om met veel succesbeleving de golfsport onder de knie te krijgen

De voordelen van par-3 golf

  • Laagdrempelig. Het spelen van een (qualifying) ronde op een toegankelijke par-3 baan geeft minder druk dan het spelen op een grote baan. Zo groeien nieuwe spelers ‘natuurlijker’ door naar golf op een grotere baan en is er minder kans dat ze in de eerste jaren stoppen met golf.
  • De baan is kort, een ronde kost weinig tijd. Ideaal voor golfers die werken en alleen voor of na werk en in het weekend kunnen spelen.
  • Het is goedkoper, zowel een ronde als een lidmaatschap.
  • Nieuwkomers beleven er meer succes, simpelweg omdat de holes korter zijn en de bal eerder (met één slag) op de green kan liggen. 
  • Geschikt voor familiegolf. Kinderen zijn welkom en korte holes zijn voor hen (en opa's en oma's) minder moeilijk.
  • Ook uitdagend voor goede golfers. Zij krijgen weinig slagen mee en precieze ijzerslagen en goed kort spel zijn vereist voor een goede score.
  • Goed alternatief voor ouderen die niet meer zo ver kunnen slaan.
  • Clubs met een grote en kleine baan kunnen golfers op drukke dagen spreiden.
  • Verlichting is mogelijk. Het is een veel minder grote investering dan lichtmasten op een grote baan. Onder meer Princenbosch en de Haarlemmermeersche hebben par-3 banen met verlichting. 

Hoe vul je een scorekaart in?

Het invullen van een scorekaart gaat bij een Par 3 baan exact hetzelfde als een gewone 9  of 18 holes gokfbaan. In dit Blog lees je precies hoe dat werkt.