Skip to main content

Hoe loop ik een Qualifying kaart?

Vanaf het moment dat je je GVB en handicap 54 hebt, kun met vrienden een qualifying ronde spelen die meetelt voor  je handicap. Iedereen die minimaal handicap 54 heeft, mag namelijk jouw "marker" zijn en jouw score goedkeuren. Wel gelden er een aantal regels waar die Qualifying rond aan moet voldoen.

Hoe speel je een Qualifying ronde?

Je moet als speler bij een qualifying ronde met vrienden voor aanvang van de ronde bepalen van welke kleur tees je gaat spelen.  En dat moet ook tijdens de hele ronde dezelfde tee kleur blijven. Je bepaalt ook of je 9 of 18 holes gaat spelen. In de handicapslagentabellen van de golfbaan waar je speelt kan de speler zien hoeveel slagen je vanaf deze kleur tees krijgt met je huidighe handicap. Maar als je de Golf.nl gaat gebruiken, zie je die info ook in de app.

Qualifying ronde in de Golf.nl app

Je opent je Golf.nl app en kiest Scorkaart.  Je vult dan de volgende informatie in

  • golfbaan
  •  de lus die je speelt (de 9 of 18 holes)
  • de kleur tee waar je ban speelt

Vervolgens kun je ervoor kiezen of je kaart Qualifying wordt of niet. Je kunt de score namelijk ook bijhouden zonder dat deze meetelt voor je handicap.  Speel je tijdens een officiele wedstrijd? Dan geef je dat ook aan. Tenslotte vul je in die je marker is. Dant kan iedereen zijn die geregisteerd is bij de NGF,. Je zoekt eenvoudig op naam.

Heb je alles ingevuld, dan klik je op Beginnen. In de app GOLF.NL wordt per hole aangegeven hoeveel slagen je per hole extra krijgt om je handicap te spelen.

Na het spelen van de Qualifying ronde

Na afloop van de ronde moet de marker de score van de speler digitaal goedkeuren. Als jij je score bevestigt in de app, krijgt je marker een email met jouw score. Hij of zij kan deze dan goedkeuren. Bij voorkeur gebeurt dit voor voor middernacht, want dan kan de score meegenomen in het aanpassen van jouw handicap,

Nieuwe handicap

Meteen na het invoeren van een qualifying score krijg je als speler te zien wat je vermoedelijke nieuwe handicap is. 'Vermoedelijke handicap', want de handicap wordt mogelijk nog aangepast door de PCC. Pas de volgende ochtend, nadat de PCC is uitgevoerd, stelt het Wereld Handicap Systeem de officiële nieuwe handicap van een speler vast.

Let op als je je bal opppakt!

Omdat het in het handicapsysteem gaat om dagresultaten, moet je altijd een bruto score per hole noteren, ook bij de spelvorm Stableford. Als je in Stableford een hole ‘verpest’ en de bal moet oprapen om vaart in het spel te houden, dan noteert je een netto dubbel bogey. Als je niet weet wat je netto dubbel bogey op een hole is, dan kun je  een "11" invullen. Je kunt heen vakje niet leeg laten een een "streep" zoals op een fysieke scorekaart bestaat niet.