Skip to main content

5 tips voor het kopen van een golftas

 1. Golftas kopen: welke soorten golftassen zijn er?
 2. Golf tassen merken
 3. Welke golftas past bij jouw golfspel
 4. Tweedehands tassen
 5. Hoe onderhoud je je tas?

golf standbag

1. Golftas kopen: welke soorten golftassen zijn er?

De standbag (ook wel draagtas genoemd)

Een standbag of draagtas is een ideale golftas voor de fysiek fitte- en vlotte spelers. Zoals de naam al zegt zijn dit golftassen die je draagt door middel van een draagband. Hiermee draag je je golftas eigenlijk als een grote rugzak.

Het grote voordeel van een draagtas is dat je hem kunt meedragen tot aan de rand van de green. Als je een cartbag hebt op golftrolley moet je deze buiten de aangegeven lijnen laten staan blijven. Wil je dan rond de green van club wisselen, moet je even heen-en-weer lopen. Of rond de green altijd twee clubs meenemen om te voorkomen dat er twee keer gelopen moet worden. De stand bag heeft dat probleem niet. Je kunt hem na het uitholen ook weer snel oppakken en doorlopen.

Het enige nadeel van een draagtas is dat je hem 9 of 18 holes moet dragen. En dat is voor de een wat makkelijker dan voor de ander. Zeker als je je volledige set van 14 clubs wilt meenemen, kan het gewicht van je tas na 18 holes beste zwaar wegen. De standbag golftas is daarbij wel weer handig in de winter als deze verplicht is en je geen golftrolley mag gebruiken.

TIP: Als beginnende golfer (en zelfs als wat gevorderde golfer) gebruik je niet alle 14 clubs uit je tas. Als je 2 of 3 clubs thuislaat, scheelt dat gewicht.

Ga meteen naar de shop

Een cartbag (of trolley tas)

Een cartbag of trolleytas is uitsluitend gemaakt om op een golftrolley te plaatsen. Het dragen van een cartbag is erg onhandig en zwaar en raden we niet aan. De cartbag kent vaak maar 1 draagriem en kan dus maar over 1 schouder. Daarnaast heeft de cartbag geen steuntjes dus het neerzetten van deze golftas is ook vrij lastig.

Het nadeel van een trolley is dat je  niet overal mag komen met je trolley waardoor je soms extra meters moet lopen. Het absolute voordeel is uiteraard dat een rondje golf met een trolley minder zwaar is waardoor je wat meer energie over houdt voor die laatste beslissende put. Een cart bag heeft ook de meeste ruimte voor al je tees, ballen, extra jas of trui. En omdat gewicht niet van belang is, kun je gerust een extra flesje drinken meenemen of wat extra golfballen.  

Tour bag

Hoewel deze grote tourbag eigenlijk is ontworpen voor professionals kan de elke amateur ook een tourbag aanschaffen. Het grote voordeel is dat er ontzettend veel in past. Daar staat helaas wel tegenover dat je meestal meer dan het dubbele betaalt dan voor een ‘normale’ tas. Ook zijn tourbags relatief zwaar en is het (als je geen caddy hebt) wel een heel gedoe om het mee te zeulen.

golf cartbag

Deze tassen zijn ook eigenlijk niet gemaakt om op een trolley mee te nemen waardoor tillen of achterop een golfcart (buggy) zetten je enige opties zijn. Toch zijn er golfers die een torubag kopen en hem op hun golftrolley plaatsen. Een beetje tourbag kost al snel rond de €450.

Pencil bag

Een pencil bag is de kleinste golftas die we bijna alleen maar in de winter zien of bij golfers die weinig golfclubs gebruiken. Tegenwoordig zien we dit soort golftassen bijna niet meer.

Dit komt omdat er veel lichtgewicht standbags op de markt zijn. Daardoor is een kleine tas eigenlijk niet nodig. Kies je toch voor een pencil bag, realiseer je dan dat je maar weinig clubs kwijt kunt en dat een pencil bag heel beperkt opbergvakken heeft.

2. Golf tassen merken

De keuze in golftassen is enorm en als je begint met golf, ben je misschien niet zo bekend met de “bekende” merken. Daarom een rijtje van de grote merken in de golfwereld. Deze merken hebben vaak ook golfclubs en complete sets, maar verkopen hun tassen ook los. En een bekend merk , wil niet meteen zeggen een extreem dure tas. Wilson en Ogio hebben al tassen vanaf € 90, en daar heb je een prima tas voor!

3. Welke golftas past bij jouw golfspel

We hebben al aangegeven dat een standbag het beste is, als je fit genoeg bent om te lopen. En een cartbag handig is als je daar wat meer moeite meer hebt.

Maar er zijn meer vragen belangrijk bij de keuze van een tas. Welke extra’s wil je? Wil je een gekoeld vak voor je flesje water of een zacht gevoerd vakje voor je waardevolle artikelen? Wil je een aantal tees kwijt kunnen op je tas zodat je ze niet in je broekzak hoeft te bewaren. En wil je een handig vakje voor je scorekaart? Allemaal niet van wereldbelang zou je denken maar goed om te weten dat de opties er zijn. Denk eens na over de volgende vragen:

  • Heb je genoeg opbergruimte?
  • Wil je dat elke club in een los vakje zit of mogen meerdere clubs in hetzelfde vakje?
  • Kun je tee’s op je tas bevestigen?
  • Kun je golfballen op je tas bevestigen?
  • Zijn de draagriemen sterk genoeg?
  • Test een draagtas altijd even uit: Beschadigen de draagriemen je polo, trui of jas niet?
  • Zijn de ritsen van goede kwaliteit?

4. Tweedehands golf tassen

Alles kun je tegenwoordig wel tweedehands kopen en zo is er ook een Marktplaats voor golftassen. Diverse tweedehands golftassen worden op Marktplaats.nl te koop aangeboden. Er zitten echt mooie modellen tussen en soms tegen hele scherpen prijzen. Toch is goedkoop soms ook duurkoop en is online oplichting natuurlijk ook een risico.

Mocht je een golftas zien op Marktplaats, zoek dan goed online naar het merk en het type. Wat kost die tas die jij op Marktplaats heb gezien eigenlijk bij een golfshop? Zit er echt een heel groot verschil in dan klopt er iets niet. Misschien is de golftas wel gestolen of is hij nep (dit kan bij bijvoorbeeld de duurdere tassen van merken zoals Callaway en Titleist). Maar een tas wordt ook ouder en is onderhevig aan slijtage.  Vooral stiksels zijn hiervoor gevoelig. Let dus altijd goed op of een tweedehands tas wel een verstandig idee is.

5. Hoe onderhoud je je tas?

Heb je eenmaal een tas, dan wil je daar zo lang mogelijk van genieten. Onderhoud is belangrijk. Houd je tas altijd goed schoon. Een natte doek doet al wonderen en heb je ergere vlekken, dan is een sopje met afwasmiddel meestal genoeg.  De tas regelmatig leeg maken (clubs eruit en onderste boven houden) is ook belangrijk. Gras en zand komen ongemerkt in je tas terecht als je je golfclubs erin plaatst.

Ga meteen naar de shop