Skip to main content

Leer de afstanden van je clubs

Welke club moet ik pakken? Hoe ver moet ik met iedere club slaan? Wat is de juiste afstand van een ijzer 7? Het antwoord is... dat hangt ervan af. Er is geen vaste afstand de je met een bepaalde club moet kunnen slaan. Maar daarom is het juist van belang de afstanden van je eigen clubs te leren kennen.

Veel factoren hebben invloed op de afstand die je kunt slaan. Er zijn factoren waar je zelf invloed op hebt, zoals de soort golfclubs die je gebruikt en het type bal waar je mee speelt. Maar er zijn ook omstandigheden waar je geen invloed op hebt, zoals harde of zachte fairways, wel of geen wind, vochtige of droge weersomstandigheden. Daarnaast heeft elke speler zijn eigen mogelijkheden op basis van geslacht, leeftijd, fysieke gesteldheid, coördinatie en flexibiliteit, swingsnelheid en balcontact. 

Hoe weet ik dan welke club ik moet nemen?

Hoewel er veel factoren zijn die afstand van een club beïnvloeden, zul je merken dat je -onder dezelfde omstandigheden- toch enigszins vergelijkbare afstanden slaat met een club.

Als een vrouw van bijvoorbeeld 35 jaar, 10 ballen met een ijzer 7 slaat, zal de afstand die ze slaat, variëren van 100 tot 120 meter. Als zij 10 ballen met een ijzer 9 slaat, zal de afstand variëren van 80 tot 100 meter. Als een man van 35 jaar,  10 ballen slaat met een ijzer 7,haalt hij gemiddeld tussen de 120 en 150 meter. Dezelfde man slaat met een ijzer 9 gemiddeld tussen de 100 en 120 meter.

Deze gemiddelden per club zijn belangrijk. Ze geven je in de baan houvast welke club je kiest. Sta je nog op 150 meter van de green, dan kun je een ijzer 7 nemen (met als gemiddelde afstand 110m) en dan houd je 40 meter over voor een pitch.

Je kunt natuurlijk ook 2 maal een full swing met een PW maken om 150 meter te halen. Onthoud dat elke club (aflopend van bijvoorbeeld ijzer 8 naar ijzer 7) gemiddeld 10 meter verder slaan. Dus een ijzer 7 slaat 10 meter verder dan een ijzer 8. En een ijzer 8 slaat weer 10 meter verder dan een en ijzer 9.


Vergelijken is zinloos

Slaat je buurman 160 meter met een ijzer 7? En jij "maar" 120? Niets aan de hand. Afstand is maar 1 van de onderdelen van het golfspel. Stabiliteit is net zo belangrijk. Streef niet naar de afstanden van een andere golfer, maar perfectioneer je eigen spel op alle facetten, zoals shortgame en putten. Daar ligt je winst!

Hoe leer je de afstanden van je clubs?

In de baan is het belangrijk goed te weten welke afstand je met welke club kunt spelen. Houdt daarom onderstaand schema bij tijdens het oefenen en je leert de gemiddelde afstand per club. Bedenk wel dat je in de baan, met betere kwaliteit golfballen, altijd verder slaat dan met driving range ballen. Hoe groot het verschil is, is afhankelijk van de soort golfbal waarmee je speelt. Met een goede bal, sla je gemiddeld 10% verder dan met een driving range bal.