Skip to main content

Wat is het golfregelexamen

Wat is Golfregelexamen

Als je je GVB wilt halen, heb je vast wel eens gehoord over het regelexamen. Hoe ingewikkeld is dat nu? Wanneer slaag je voor het examen? En hoe kun je het beste voorbereiden? Wij geven je antwoord.

We beginnen bij het begin. Als je wilt beginnen met golf, moet je een baanpermissie behalen, golfregelexamen doen en daarna kun je je GVB en handicap 54 registratie behalen. We helpen je hier verder in 3 eenvoudige stappen.

Stap 1. Baanpermissie halen tijdens een cursus
Stap 2. Golfregelexamen doen tijdens een cursus
Stap 3. GVB en hcp 54 halen door het halen van voldoende Stableford punten (met de golfpro)

Tijdens de 2-daagse beginners cursus kun je stap en 1 en 2 behalen

Tijdens de 1-daagse GVB/ hcp 54 cursus behaal je stap 1, 2 en 3 met 100% garantie

1-daagse GVB/ hcp 54 cursus: stap 1-2-3 met 100% garantie

2-daagse beginners cursus: stap en 1 en 2

Wat is het regelexamen?

Het golfregelexamen toetst of een beginnende golfer voldoende weet van de etiquette en golfregels. Als je gaat golfen is het wel zo eerlijk als iedereen dezelfde regels hanteert. Het is daarom belangrijk dat iedereen de basisregels kent en de etiquette.

Bij veel golfbanen is dat een heel officieel en serieus onderdeel van het behalen van het GVB/ hcp 54. Bij onze cursussen doe je het examen tijdens de cursus op een relaxte manier.

Bij de 1-daagse GVB/ hcp 54 cursus krijg je zelfs 100% slagingsgarantie op het theorie-examen.

Hoe moeilijk is het regelexamen

Als je helemaal niets weet van de golfsport, moet je wel wat basisregels leren. Zoals elke sport zijn er nu eenmaal regels om het spel eerlijk (en veilig) te laten verlopen. Volg je een 2-daagse kennismakingcursus, dan doe jij tijdens de cursus ook regelexamen. Daar moet je wel voor leren.

Tijdens de 1-daagse GVB/ hcp 54 cursus doe je ook theorie-examen, maar daarbij krijg je 100% slagingsgarantie. Wij begeleiden je tijdens de dag zo intensief, dat wij garanderen dat je alle kennis hebt voor een geslaagd resultaat.

Hoeveel vragen moet je goed hebben?

Het golfregelexamen is een schriftelijk examen (multiple choice) dat bestaat uit 30 vragen (10 etiquettevragen, 19 regelvragen en 1 Stablefordvraag) waar je maximaal 60 minuten over mag doen. Je bent geslaagd als je 23 vragen van de 30 goed hebt beantwoord. Het examen bestaat uit illustraties met verschillende regelsituaties in de praktijk. Je kunt de situatie in de baan zo herkennen. Tijdens het examen mag je natuurlijk geen gebruik te maken van het regelboekje of enig ander referentiemateriaal. 

Moeten kinderen ook examen doen?

Kinderen tot 14 jaar mogen mondeling examen doen. Neem altijd contact met ons op als je met je kind(eren) een cursus wilt volgen.

En wat als je dyslectisch bent?

In uitzonderlijke gevallen mag de examinator het golfregelexamen mondeling afnemen. Dit geldt onder anderen voor kandidaten die dyslectisch maar ook spelers die al twee keer zijn gezakt. Of als je ernstige faalangst hebt.  De kandidaat moet in dat geval 20 vragen in de praktijk beantwoorden. Hiervan moeten er 15 goed zijn. Neem altijd contact met ons op zodat wij ook jou kunnen helpen.

Is het examen altijd in het Nederlands?

Het regelexamen is ook beschikbaar in het Engels. Neem altijd contact met ons op als je je geen Nederlands examen kunt doen.

1-daagse GVB/ hcp 54 cursus : stap 1-2-3 met 100% garantie

2-daagse beginners cursus: stap en 1 en 2

Lees verder

Wat is een golf handicap?

Wat is een golf handicap?

Als je gaat golfen krijg je een handicap. Dit cijfer geeft jouw speelsterkte aan. Wanneer je begint met golfen en je GVB (golfvaardigheidsbewijs) behaalt, start je met handicap 54. Als je beter gaat spelen, gaat je handicap omlaag. Een professionele golfer heeft handicap 0.

GVB en handicap halen
Het handicapcijfer geeft ook aan hoeveel extra slagen je nodig hebt om 18 holes te spelen. Een 18 holes golfbaan is bijvoorbeeld een par-72 baan. Dat betekent dat een professionele golfer met handicap 0, precies 72 slagen nodig heeft om de golfbaan te lopen.

Ben je minder goed, dan krijg je extra slagen afhankelijk van je speelsterkte. Een golfer met handicap 5 krijgt bijvoorbeeld 5 extra slagen en mag de baan lopen met een score van 77 slagen.

Begin je met golfen, dan heb je handicap 54 en krijg je dus 54 extra slagen (3 per hole).

Doel van het handicapsysteem

Dankzij het handicapsysteem kunnen spelers van verschillende niveaus een min of meer gelijke strijd tegen elkaar spelen. Als jij met een professionele golfer een Par 4 loopt en de professionele golfer maakt een Par (de hole in 4 slagen), dan mag jij met handicap 54 (en 3 extra slagen), de hole lopen in 7 slagen. Als je dat lukt, spelen jullie op die hole gelijk.

Hoe word je een golfer met een handicap?

Als je wilt leren golfen, volg je een eendaagse GVB/hcp 54 cursus waarmee je direct handicap 54 behaalt of een tweedaagse golfcursus waarmee je baanpermissie behaalt (de stap die voorafgaat aan een handicap). Met baanpermissie speel je op beperkte golfbanen om te werken aan je GVB en handicap 54.

 • Na het behalen van je GVB en hcp 54 mag je de grote golfbanen op.
 • Na een eendaagse GVB/hcp 54 cursus behaal je direct handicap 54 (het GVB) om mee te golfen. Dit is stap 1 en 2 van het NGF 9 Stappenplan.

Heb je na een 2-daagse cursus nog geen handicap? Dan kun je daar na de cursus zelf aan werken door golfles te nemen, beter te gaan spelen en je handicap kaarten te gaan spelen met de golfprofessional. Na de 2-daagse cursus heb je dan ook alleen stap 1 van het NGF 9 Stappenplan behaald.

Hoe bewijs ik dat ik een handicap heb?

Na een 1-daagse GVB/hcp 54 cursus of een tweedaagse (baanpermissie) golfcursus, word je lid van een golfvereniging en krijg je een pasje met daarop je handicap vermeld. Dit pasje is ook digitaal te downloaden op je telefoon. Zo bewijs je bij een golfbaan dat je je GVB en handicap 54 hebt.

GVB en handicap 54 halen bij Golfacademie Nederland

Snel je GVB en hcp 54 halen in één dag of na een 2-daagse weekend cursus kan in heel Nederland met de GVB cursussen van Golfacademie Nederland. Daarnaast is het mogelijk om een GVB-cursus van 6 weken te doen. Tijdens al onze golfcursussen leer je de basistechnieken van het golfen en theorie over etiquette en golfregels. Met een GVB en hcp 54 mag je golfen op alle golfbanen in Nederland.

Direct een offerte aanvragen

GVB en handicap 54 halen bij Golfacademie Nederland

Snel je GVB en hcp 54 halen in één dag kan in heel Nederland met de 1-daagse GVB cursussen van Golfacademie Nederland. Daarnaast is het mogelijk om een GVB-cursus van 6 weken te doen. Tijdens al onze golfcursussen leer je de basistechnieken van het golfen en theorie over etiquette en golfregels. Met een GVB en hcp 54 mag je golfen op alle golfbanen in Nederland.

GVB halen in 1 dag met handicap 54

Je GVB halen in één dag met handicap 54: 100% slagingsgarantie. De PGA AAA head professional behandelt de praktijk en theorie van het golfen en werkt individueel en doelgericht naar jouw handicap 54 toe.

 • 100% slagingsgarantie op GVB en hcp 54
 • 7 dagen per week mogelijk
 • Kleine groepen van maximaal 5/6 cursisten
 • Direct golfen in Nederland en het buitenland
 • Qualifying kaart spelen
 • GVB/hcp 54 halen in 1 dag

Direct een offerte aanvragen

2-daagse GVB cursus

Haal gegarandeerd baanpermissie voor slechts € 184,-. Je oefent op de golfbaan en krijgt les in alle golfslagen. Na de cursus heb je speelgarantie op 18 aangesloten golfbanen om op een later moment je Qualifying kaart(en) te lopen (met de professional).

 • Geen ervaring nodig
 • Na de cursus je Qualifying kaart(en) behalen
 • Slechts € 184,-
 • Groepen van 10 tot 13 cursisten

Bekijk alle informatie

Wil je na je cursus je handicap verlagen?

Het behalen van je GVB en handicap 54 is belangrijk omdat je daarmee op de meeste golfbanen in Nederland en in het buitenland mag spelen. Maar het is ook leuk om daarna je handicap verder te verlagen en beter te gaan spelen. Soms gaat dat vanzelf doordat je meer ervaring krijgt, in andere gevallen volg je daarvoor wat extra golflessen.

Het verlagen van je handicap doe je door het spelen van Qualifying kaarten. Als je gaat golfen, laat je je medespeler (marker) jouw kaart bijhouden en ondertekenen. Als je minder slagen nodig hebt dan in de handicaptabel vermeld, voer je je Qualifying kaart in op je online profiel bij je golfvereniging. Ter controle vul je de naam en het NGF-nummer van je marker in, waarna je handicap wordt bijgewerkt naar je nieuwe (verbeterde) niveau.

Lees verder

De virtuele golfclub: de nieuwe manier van voordelig golfen

Na een cursus van Golfacademie Nederland wordt je lid van een officiële, virtuele golfclub die is aangesloten bij de Nederlandse Golf Federatie.  Je kunt dan direct gebruik maken van een online omgeving en een handige app voor op uw android telefoon of Iphone. Je kunt hiermee eenvoudig je scorekaarten invullen en versturen naar de NGF. Het aanpassen van je handicap kan niet eenvoudiger en bovenal zonder enige vertraging.

De beste voordelen van onze virtuele golfclub op een rij:

 • Officiële (handicap)registratie bij de NGF
 • Officiële NGF pas
 • Registratie loopt 12 maanden (ipv een kalenderjaar zoals bij vele andere verenigingen)
 • Je kunt deelnemen aan leuke wedstrijden en events
 • Je krijgt de beste acties, bijvoorbeeld kortingen op golfsets en trolleys
 • Helpdesk via telefoon of e-mail.

Wil je voordelig kunnen golfen?

Een lidmaatschap bij een virtuele golfclub biedt veel vrijheid, flexibiliteit en je bespaart er veel geld mee.

De jaarcontributie bij onze golfclub is gemiddeld minder dan 5% van de jaarcontributie bij een reguliere golfclub. Je bespaart al snel € 1.000,- op jaarbasis. Daarbij kun je zelf kiezen waar en wanneer je speelt en vaak met een leuke extra korting waar je met je lidmaatschap recht op hebt.

Met een online golfvereniging zit je dus niet vast aan één golfclub en de golfbaan van deze golfclub. 

Hoe vaak wil je kunnen spelen?

Als lid van onze online golfvereniging betaal je jaarlijks contributie en daar mag je onbeperkt voor golfen in Nederland en buitenland. Je betaalt dan gewoon per ronde golf die je speelt (greenfee).

Tenzij je minimaal elke week wilt golfen, is dit absoluut de voordeligste manier. Stel dat je een maand niet golft, kost dat je nog geen 7 euro (jaarlidmaatschap per maand). Een lidmaatschap van een reguliere golfclub kan per maand al ruim € 100 kosten, of je nu golft of niet.

Wil je leuke contacten opdoen?

Als lid van onze vereniging worden er jaarlijks vele leuke wedstrijden en evenementen georganiseerd. Ook voor beginnende golfers. Daardoor leer je snel andere golfers kennen en verbeter je snel je spelvaardigheid.

Wil je graag op verschillende golfbanen spelen?

Als je graag op verschillende banen speelt, is een online vereniging ideaal. Bij een reguliere vereniging betaal je zoveel contributie, dat je jezelf eigenlijk verplicht daar elke keer te gaan spelen om “je geld eruit te halen”. Bij een online vereniging ben je vrij te gaan spelen waar je wilt en betaal je per keer greenfee.

Kortom, een virtuele / online golfvereniging is de nieuwe manier om voordeilg en flexibel te kunnen golfen.

Wat houdt de theorie cursus in?

Tijdens de 2-daagse cursus kun je optioneel deelnemen aan een theoriecursus. Hiervoor moet je je vooraf in te schrijven tijdens het inschrijven voor de cursus of tot enkele dagen voor de cursus via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Golf regel examen
De theorie cursus vindt plaats op de eerste cursus dag. Meestal aan het einde van de dag, maar soms in de lunchpauze. De ervaring leert dat deelname aan de theoriecursus uw slagingskansen aanzienlijk vergroot. Kosten voor deze cursus bedragen € 35,-

* Let op: bij de 2-daagse GVB cursus is de theorie cursus optioneel voor € 35. Bij de eendaagse GVB cursus is de theorie cursus inbegrepen.

TIP: Doe je mee met de theorie cursus? Schrijf tijdens je voorbereiding alle vragen op die je nog wilt vragen aan de golfprofessional of examinator. Bijvoorbeeld de regels die je niet snapt of over de vraag hoe je deze moet toepassen. Zo kun je tijdens de cursus precies die kennis opdoen, die jij nodig hebt!

Het theorie-examen duurt 60 minuten, is schriftelijk (multiple-choice) en bestaat uit 10 etiquettevragen, 19 vragen over de golfregels en 1 Stablefordvraag. Tenminste 23 van de 30 vragen dienen goed te worden beantwoord.Het is natuurlijk niet toegestaan om tijdens het examen gebruik te maken van het regelboekje of enig ander referentiemateriaal.

Herexamen
Het theorie examen valt buiten de garantie. Als u zakt voor het theorie examen dan kunt u een herexamen aanvragen. De kosten voor een herexamen bedragen € 35,-.

Let op: wil je zeker weten dat je slaagt voor je theorie examen en direct je GVB en handicap 54 behalen? Dan is een eendaagse GVB cursus een goed alternatief waarbij je garantie krijgt op het behalen van het golf regelexamen en ook op het behalen van het GVB met handicap 54.

 

Wat is een handicap 54

Wat is handicap 54?

Als je begint met golfen, hoor je verschillende termen. Baanpermisise, GVB, golfvaardigheidsbewijs. En dan staat er soms wel handicap (hcp) 54 bij en soms niet.

Wat is nu het verschil? Wij zetten het op een rij.

 • baanpermissie: toestemming om op beperkt aantal kleine (par 3) golfbanen te spelen
 • GVB zonder handicap: dit is gewoon een baanpermissie waarmee je alleen op kleine (par 3 ) golfbanen kunt spelen
 • GVB met handicap 54: dit is het echte golfvaardigheidsbewijs met toestemming om op grote golfbanen te spelen in en buiten Nederland

Dus als je wilt golfen op grote golfbanen in en buiten Nederland, dan heb je een GVB MET handicap 54 nodig.

GVB halen bij de Golfacademie

GVB en hcp 54 halen in 1 dag met garantie

Hoe haal ik het GVB met handicap 54?

Er zijn meerdere manieren om je GVB/ handicap 54 te halen. Uiteraard kun je bij een lokale golfschool losse lessen volgen. Maak vaak is dat een lang en kostbaar traject.

Wil je snel kunnen golfen met je GVB EN hcp 54, dan zijn er 2 opties:

 • optie 1 : een 1-daagse GVB/ handicap 54 cursusdag volgen met 100% garantie op het direct behalen van je GVB/ hcp 54
 • optie 2: een 2-daagse baanpermissie cursus volgen en daarna bij de golfprofessional een 1 daagse GVB/ hcp dag volgen en de Qualifying kaarten lopen

Optie 1: Snel en met garantie je GVB en hcp 54 halen

Bij een 1-daagse cursus zit het behalen van je GVB/ hcp 54 inbegrepen bij de cursus. En met 100% garantie. Na een eendaagse cursus hoef je dus zelf geen Qualifying kaarten meer te lopen maar je sluit de dag gegarandeerd af met je GVB en hcp 54. 

Daarna speel je gegarandeerd op alle grote golfbanen in en buiten Nederland.

Snel je GVB en hcp 54 halen in 1 dag

Optie 2: Eerst kennismaken en dan je GVB/ hcp 54 behalen na een 2-daagse cursus?

Als je je een 2-daagse (beginners) golfcursus hebt gevolgd, ga je daarna en daarna bij de golfprofessional een 1 daagse GVB/ hcp dag volgen en de Qualifying kaarten lopen

Kennismaken en daarna je GVB halen

Lees verder