Skip to main content

Wat is een golf handicap?

Wat is een golf handicap?

Als je gaat golfen krijg je een handicap. Dit is een cijfer dat jouw speelsterkte aangeeft. Wanneer je begint met golfen en je GVB (golfvaardigheidsbewijs) behaalt, start je met handicap 54. Zodra je beter gaat spelen, gaat je handicap omlaag. Een professionele golfer heeft handicap 0.

Het handicapcijfer geeft ook aan hoeveel extra slagen je nodig hebt om 18 holes te spelen. Een 18 holes golfbaan is bijvoorbeeld een par-72 baan. Dat betekent dat een professionele golfer met handicap 0, precies 72 slagen nodig heeft om de golfbaan te lopen.

Ben je minder goed, dan krijg je extra slagen afhankelijk van je speelsterkte. Een golfer met handicap 5 krijgt bijvoorbeeld 5 extra slagen en mag de baan lopen met een score van 77 slagen.

Begin je met golfen, dan heb je handicap 54 en krijg je dus 54 extra slagen (3 per hole).

 

Doel van het handicapsysteem

Dankzij het handicapsysteem kunnen spelers van verschillende niveaus een min of meer gelijke strijd tegen elkaar spelen. Als jij met een professionele golfer een Par 4 loopt en de professionele golfer maakt een Par (de hole in 4 slagen), dan mag jij met handicap 54 (en 3 extra slagen), de hole lopen in 7 slagen. Als je dat lukt, spelen jullie op die hole gelijk.

 

Hoe word je een golfer met een handicap?

Als je wilt leren golfen, volg je een eendaagse GVB/hcp 54 cursus waarmee je direct handicap 54 behaalt of een tweedaagse golfcursus waarmee je baanpermissie behaalt (de stap die voorafgaat aan een handicap). Met baanpermissie speel je op beperkte golfbanen om te werken aan je GVB en handicap 54.

 

 • Na het behalen van je GVB en hcp 54 mag je de grote golfbanen op.
 • Na een eendaagse GVB/hcp 54 cursus behaal je direct handicap 54 (het GVB) om mee te golfen. Dit is stap 1 en 2 van het NGF 9 Stappenplan.

Heb je na een 2-daagse cursus nog geen handicap? Dan kun je daar na de cursus zelf aan werken door golfles te nemen, beter te gaan spelen en je handicap kaarten te gaan spelen met de golfprofessional. Na de 2-daagse cursus heb je dan ook alleen stap 1 van het NGF 9 Stappenplan behaald.

 

Hoe bewijs ik dat ik een handicap heb?

Na een 1-daagse GVB/hcp 54 cursus of een tweedaagse (baanpermissie) golfcursus, word je lid van een golfvereniging en krijg je een pasje met daarop je handicap vermeld. Dit pasje is ook digitaal te downloaden op je telefoon. Zo bewijs je bij een golfbaan dat je je GVB en handicap 54 hebt.

 

GVB en handicap 54 halen bij Golfacademie Nederland

Snel je GVB en hcp 54 halen in één dag of na een 2-daagse weekend cursus kan in heel Nederland met de GVB cursussen van Golfacademie Nederland. Daarnaast is het mogelijk om een GVB-cursus van 6 weken te doen. Tijdens al onze golfcursussen leer je de basistechnieken van het golfen en theorie over etiquette en golfregels. Met een GVB en hcp 54 mag je golfen op alle golfbanen in Nederland.

 

Direct een offerte aanvragen

GVB en handicap 54 halen bij Golfacademie Nederland

Snel je GVB en hcp 54 halen in één dag of na een 2-daagse weekend cursus kan in heel Nederland met de GVB cursussen van Golfacademie Nederland. Daarnaast is het mogelijk om een GVB-cursus van 6 weken te doen. Tijdens al onze golfcursussen leer je de basistechnieken van het golfen en theorie over etiquette en golfregels. Met een GVB en hcp 54 mag je golfen op alle golfbanen in Nederland.

 

GVB halen in 1 dag met handicap 54

Je GVB halen in één dag met handicap 54: 100% slagingsgarantie. De PGA AAA head professional behandelt de praktijk en theorie van het golfen en werkt individueel en doelgericht naar jouw handicap 54 toe.

 • 100% slagingsgarantie op GVB en hcp 54
 • 7 dagen per week mogelijk
 • Kleine groepen van maximaal 5 cursisten
 • Direct golfen in Nederland en het buitenland
 • Qualifying kaart spelen
 • GVB/hcp 54 halen in 1 dag

Direct een offerte aanvragen

2-daagse GVB cursus

Haal gegarandeerd baanpermissie voor slechts € 184,-. Je oefent op de golfbaan en krijgt les in alle golfslagen. Na de cursus heb je speelgarantie op 18 aangesloten golfbanen om je Qualifying kaart(en) te lopen (met de professional).

 • Geen ervaring nodig
 • Na de cursus je Qualifying kaart(en) behalen
 • Slechts € 184,-
 • Groepen van 10 tot 13 cursisten

Bekijk alle informatie

Wil je na je cursus je handicap verlagen?

Het behalen van je GVB en handicap 54 is belangrijk omdat je daarmee op de meeste golfbanen in Nederland en in het buitenland mag spelen. Maar het is ook leuk om daarna je handicap verder te verlagen en beter te gaan spelen. Soms gaat dat vanzelf doordat je meer ervaring krijgt, in andere gevallen volg je daarvoor wat extra golflessen.

Het verlagen van je handicap doe je door het spelen van Qualifying kaarten. Als je gaat golfen, laat je je medespeler (marker) jouw kaart bijhouden en ondertekenen. Als je minder slagen nodig hebt dan in de handicaptabel vermeld, voer je je Qualifying kaart in op je online profiel bij je golfvereniging. Ter controle vul je de naam en het NGF-nummer van je marker in, waarna je handicap wordt bijgewerkt naar je nieuwe (verbeterde) niveau.

Lees verder

De virtuele golfclub: de nieuwe manier van voordelig golfen

Na een cursus van Golfacademie Nederland wordt je lid van een officiële, virtuele golfclub die is aangesloten bij de Nederlandse Golf Federatie.  Je kunt dan direct gebruik maken van een online omgeving en een handige app voor op uw android telefoon of Iphone. Je kunt hiermee eenvoudig je scorekaarten invullen en versturen naar de NGF. Het aanpassen van je handicap kan niet eenvoudiger en bovenal zonder enige vertraging.

De beste voordelen van onze virtuele golfclub op een rij:

 • Officiële (handicap)registratie bij de NGF
 • Officiële NGF pas
 • Registratie loopt 12 maanden (ipv een kalenderjaar zoals bij vele andere verenigingen)
 • Je kunt deelnemen aan leuke wedstrijden en events
 • Je krijgt de beste acties, bijvoorbeeld kortingen op golfsets en trolleys
 • Helpdesk via telefoon of e-mail.

Wil je voordelig kunnen golfen?

Een lidmaatschap bij een virtuele golfclub biedt veel vrijheid, flexibiliteit en je bespaart er veel geld mee.

De jaarcontributie bij onze golfclub is gemiddeld minder dan 5% van de jaarcontributie bij een reguliere golfclub. Je bespaart al snel € 1.000,- op jaarbasis. Daarbij kun je zelf kiezen waar en wanneer je speelt en vaak met een leuke extra korting waar je met je lidmaatschap recht op hebt.

Met een online golfvereniging zit je dus niet vast aan één golfclub en de golfbaan van deze golfclub. 

Hoe vaak wil je kunnen spelen?

Als lid van onze online golfvereniging betaal je jaarlijks contributie en daar mag je onbeperkt voor golfen in Nederland en buitenland. Je betaalt dan gewoon per ronde golf die je speelt (greenfee).

Tenzij je minimaal elke week wilt golfen, is dit absoluut de voordeligste manier. Stel dat je een maand niet golft, kost dat je nog geen 7 euro (jaarlidmaatschap per maand). Een lidmaatschap van een reguliere golfclub kan per maand al ruim € 100 kosten, of je nu golft of niet.

Wil je leuke contacten opdoen?

Als lid van onze vereniging worden er jaarlijks vele leuke wedstrijden en evenementen georganiseerd. Ook voor beginnende golfers. Daardoor leer je snel andere golfers kennen en verbeter je snel je spelvaardigheid.

Wil je graag op verschillende golfbanen spelen?

Als je graag op verschillende banen speelt, is een online vereniging ideaal. Bij een reguliere vereniging betaal je zoveel contributie, dat je jezelf eigenlijk verplicht daar elke keer te gaan spelen om “je geld eruit te halen”. Bij een online vereniging ben je vrij te gaan spelen waar je wilt en betaal je per keer greenfee.

Kortom, een virtuele / online golfvereniging is de nieuwe manier om voordeilg en flexibel te kunnen golfen.

Wat houdt de theorie cursus in?

Tijdens de 2-daagse cursus kun je optioneel deelnemen aan een theoriecursus. Hiervoor moet je je vooraf in te schrijven tijdens het inschrijven voor de cursus of tot enkele dagen voor de cursus via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Golf regel examen
De theorie cursus vindt plaats op de eerste cursus dag. Meestal aan het einde van de dag, maar soms in de lunchpauze. De ervaring leert dat deelname aan de theoriecursus uw slagingskansen aanzienlijk vergroot. Kosten voor deze cursus bedragen € 35,-

* Let op: bij de 2-daagse GVB cursus is de theorie cursus optioneel voor € 35. Bij de eendaagse GVB cursus is de theorie cursus inbegrepen.

TIP: Doe je mee met de theorie cursus? Schrijf tijdens je voorbereiding alle vragen op die je nog wilt vragen aan de golfprofessional of examinator. Bijvoorbeeld de regels die je niet snapt of over de vraag hoe je deze moet toepassen. Zo kun je tijdens de cursus precies die kennis opdoen, die jij nodig hebt!

Het theorie-examen duurt 60 minuten, is schriftelijk (multiple-choice) en bestaat uit 10 etiquettevragen, 19 vragen over de golfregels en 1 Stablefordvraag. Tenminste 23 van de 30 vragen dienen goed te worden beantwoord.Het is natuurlijk niet toegestaan om tijdens het examen gebruik te maken van het regelboekje of enig ander referentiemateriaal.

Herexamen
Het theorie examen valt buiten de garantie. Als u zakt voor het theorie examen dan kunt u een herexamen aanvragen. De kosten voor een herexamen bedragen € 35,-.

Let op: wil je zeker weten dat je slaagt voor je theorie examen en direct je GVB en handicap 54 behalen? Dan is een eendaagse GVB cursus een goed alternatief waarbij je garantie krijgt op het behalen van het golf regelexamen en ook op het behalen van het GVB met handicap 54.

 

Wat is een handicap 54

Wat is handicap 54?

Handicap 54 is eigenlijk hetzelfde als het  golfvaardigheidsbewijs (GVB), maar dan met een handicap van 54. Het is echter verwarrend omdat het GVB vaak wordt verward met baanpermissie. Wat is nu het verschil? Wij zetten het op een rij.

 • baanpermissie: toestemming om op beperkt aantal kleine (par 3) golfbanen te spelen
 • golfvaardigheidsbewijs met handicap 54: toestemming om op grote golfbanen te spelen in en buiten Nederland

Hiernaast heb je ook nog "lokale baanpermissie". Dat wordt vaak gegeven door een professional na een paar lessen. Dit betekent dat je alleen op de kleine (Par 3) golfbaan waar je les hebt, mag spelen. Op andere banen is dit niet geldig.

Hoe haal ik het GVB met handicap 54?

Er zijn meerdere manieren om je GVB/ handicap 54 te halen. Uiteraard kun je bij een lokale golfschool losse lessen volgen. Maak vaak is dat een lang en kostbaar traject.

Wil je snel kunnen golfen met je GVB/ hcp 54, dan zijn er 2 opties:

 • optie 1 : een 1-daagse GVB/ handicap 54 cursusdag volgen met 100% garantie op het direct behalen van je GVB/ hcp 54
 • optie 2: een 2-daagse baanpermissie cursus volgen en daarna bij de golfprofessional Qualifying dag volgen/ hcp kaarten lopen

Optie 1: Snel en met garantie je GVB en hcp 54 halen

Bij een 1-daagse cursus zit het behalen van je GVB/ hcp 54 inbegrepen bij de cursus. En met 100% garantie. Na een eendaagse cursus hoef je dus zelf geen Qualifying kaarten meer te lopen maar je sluit de dag gegarandeerd af met je GVB en hcp 54. 

Daarna speel je gegarandeerd op alle grote golfbanen in en buiten Nederland.

Snel je GVB en hcp 54 halen in 1 dag

Optie 2: Eerst kennismaken en dan je GVB/ hcp 54 behalen na een 2-daagse cursus?

Als je je een 2-daagse (beginners) golfcursus hebt gevolgd, ga je daarna bij de golfprofessional een Qualifying dag volgen/ hcp kaarten lopen om je handicap 54 te halen. 

Of het behalen van het GVB/ hcp 54 in 1 keer lukt, is de vraag. De meeste golfers hebben er 3-4 rondes voor nodig om het juiste aantal punten te halen. Let erop dat je daar ook weer kosten voor kwijt bent.

Kennismaken en daarna je GVB halen

Lees verder

Het programma van de cursus

Het programma voor de 2-daagse GVB cursus ziet er globaal als volgt uit.

Programma dag 1 (zaterdag)

09.30 uur - 10.00 uur ontvangst
10:00 uur - 12:30 uur golfles
12:30 uur - 13:00 uur lunch
13:00 uur - 15:30 uur golfles
15:30 uur - 17:30 uur theoriecursus (optioneel)*
* Let op: bij de 2-daagse GVB cursus is de theorie cursus optioneel voor € 35. Bij de eendaagse GVB cursus is de theorie cursus inbegrepen.

Programma dag 2 (zondag)

09.30 uur - 10.00 uur ontvangst
10:00 uur - 11:00 uur theorie-examen
11:00 uur - 12:30 uur golfles
12:30 uur - 13:00 uur lunch
13:00 uur - 14:00 uur golfles
14:00 uur - 17:00 uur baanles
17:00 uur - 17:30 uur afsluiting

Let op: vanwege weersomstandigheden kunnen onderdelen omgewisseld worden. Zo zorgen onze pro’s ervoor dat je zoveel mogelijk buiten bent als het droog is en binnen bent (voor bv lunch of de theorie cursus ) als er een bui valt.

programma gvb cursus