9.1 / 10 | 59 waarderingen

Klantenservice: ma t/m vr 8.00 - 20.00 uur, zat en zon 9.00 - 18.00 uur, +31 (0)75 772 8876

Golfacademie Golf Tips

De beste Golftips van Golfacademie Nederland

Hoe werkt Stableford?

stableford

Het Stableford systeem wordt door beginnende golfers ervaren als een van de lastigste onderdelen van de golfsport. Toch is het niet zo ingewikkeld als het lijkt en helpen we je graag met een eenvoudige uitleg.

Het Stableford systeem maakt het mogelijk dat spelers van verschillende speelsterkte met gelijke kansen een wedstrijd tegen elkaar kunnen spelen. De handicap (= speelsterkte) van een speler geeft daarbij aan hoeveel slagen deze méér mag doen over een ronde golf dan een zeer goede speler met handicap 0 (nul) of nog beter (plushandicap).

Nu is het lastige, dat niet alle holes op een golfbaan even lang zijn. Er zijn 3 soorten holes: de Par-3, de Par-4 en de Par-5. Deze getallen (de Par) geven aan hoeveel slagen een zeer goede speler met handicap 0 nodig heeft om de bal vanaf de afslag in de hole te spelen. Hierbij wordt ervan uitgegaan, dat de speler op de green twee slagen nodig heeft.

Dit betekent dat op een Par-3 hole de bal vanaf de afslagplaats met één slag op de green moet worden geslagen, op een Par-4 hole in twee slagen en op een Par-5 hole in drie slagen.

Als u net uw Clubhandicap 54 hebt gehaald, lukt dit vaak nog niet. Daarom mag een beginnende golfer meer slagen over een hole doen om toch een goede score te maken.

Bijvoorbeeld bij handicap 54 mag u over iedere hole 54/18 = 3 slagen meer doen dan iemand met handicap 0.

Voor het verkrijgen van een handicap werken we in Europa met het Stablefordsysteem. Dit systeem houdt er rekening mee dat u tijdens een ronde wel eens een paar slechte holes speelt. Als u een paar slechte holes hebt, kunt u met het Stablefordsysteem toch een redelijk eindtotaal behalen. Per gespeelde hole kunt u namelijk punten verdienen. Hoe beter u scoort, hoe meer punten u verdient. Bij een Stablefordwedstrijd is het aantal slagen dat u over een hole mag doen afhankelijk van uw handicap.

Hoe hoger uw handicap, hoe meer slagen u over een hole mag doen. Als u beter gaat spelen, zult u zien dat u steeds minder slagen nodig hebt. Uw handicap wordt dan verlaagd. Hoe lager uw handicap, hoe minder slagen u 'cadeau' krijgt.

Meer weten?

Hoe loop ik een Qualifying kaart?
Poggio dei Medici Toscane
Pin High, meer dan een golfvakantie

Golfacademie Nederland

Je kunt snel en voordelig je GVB/ golfvaardigheidsbewijs met hcp 54 halen bij Golfacademie Nederland. Voor de weekend GVB cursus reserveer je direct online een plaats. Voor de GVB in 1 dag vraag je eenvoudig een offerte aan.

Contact

Klantenservice:
ma t/m vr 8.00 - 20.00 uur

zat en zon 9.00 - 18.00 uur
+31 (0)75 772 8876

Contactformulier