Skip to main content

Hoe kies je een goede putter?

Putter kopen?

De beste deal van het moment vinden wij de Taylormade Spider GT. De Spider GT zet een nieuwe standaard op het gebied van prestaties. Het moderne vleugelontwerp heeft scherpe hoeken en extreme gewichtsverdeling naar de buitenrand voor optimale vergevingsgezindheid. Stabiliteit is van groot belang en dat heeft Taylormade aangezet tot deze prachtige putter.

Taylormade putter

Ga meteen naar de shop

golf putter kopen

Wil je een goede putter uitkiezen, dat is een beetje begrip van de verschillende soorten putters handig. Wat gaan wij je in dit artikel uitleggen?

  • De vorm van de putter: mallet of blade
  • Gewichtsverdeling: toe hang of face balanced?
  • Wat voor putter heb ik?
  • Waarom is het belangrijk?

De vorm van de putter: mallet of blade

Als het gaat om de vorm van een putter zijn er eigenlijk maar twee opties: een mallet of een blade. Wat is het verschil en wat zijn de voor- en nadelen van de twee verschillende vormen?

 Taylormade putter

 

Mallet putter

Een grotere mallet putter heeft voor veel golfers een aantal voordelen: meer stabiliteit, meer vergevingsgezindheid en veel golfers vinden het makkelijk oplijnen.

taylormade spider 1

Mallet putters zijn doorgaans ook wat zwaarder dan blades en zijn iets meer vergevingsgezind zodat het minder erg is als je de bal niet helemaal goed raakt. Over het algemeen heeft een Mallet putter vaak iets meer gewicht waardoor je meer stabiliteit hebt.

Blade putter

De blade is vergeleken met een mallet eenvoudiger als het gaat om het ontwerp. Over het algemeen heb je met een blade meer gevoel voor de positie van het clubhoofd. Een nadeel is dat een blade putter minder stabiel is dan een mallet putter. Bij een blade zul je zien dat een niet goed geraakte putt (bijvoorbeeld op de hiel of de teen) direct ten koste gaat van afstand.

3070012019 0001 1 3

Gewichtsverdeling
Deze mate van gewichtsverdeling van de putter is erg belangrijk. Kies daarom een putter met de gewichtsverdeling die past bij jouw putting stroke (putt-beweging). De drie meest voorkomende varianten op het gebied van gewichtsverdeling zijn:

Face Balanced:
Een Face Balanced putter komt het beste tot zijn recht bij een golfer die een rechte putting stroke (putt-beweging) maakt.
Door de gewichtsverdeling heeft een face balanced putter minder de neiging om open of dicht te draaien tijdens het putten. Dit komt doordat de as van de shaft en het zwaartepunt van je putter met elkaar zijn opgelijnd. Maak jij tijdens het putten dus een kaarsrechte beweging van achter naar voor, dan is een face balanced putter de putter die je moet hebben.

Toe Hang:
Als je een flinke buiging maakt in je achterzwaai heb je meer baat bij een putter die Toe Hang heeft. Door het vele gewicht in de teen (‘toe’ in het Engels) opent het clubblad vele malen makkelijker in je achterzwaai en sluit het sneller tijdens je voorwaartse beweging. Dit zorgt ervoor dat de impact met je bal veel puurder is waardoor je bal een vele betere en consistente rechte rol krijgt. Het overgewicht in de teen compenseert namelijk de boog die jij maakt tijdens je stroke (putt-beweging). Maak jij dus een relatief grote boog van achter naar voor, dan is een toe-hang putter, dé putter voor jou.

Slight Toe Hang:
Met een Slight Toe Hang zit je tussen een Toe Hang en Face Balanced putter in. Ook bij dit soort uitgebalanceerde putters zit er wat meer gewicht in de teen van de putter. Een putter met slight toe hang is daarom het meest geschikt voor golfers die bij het putten een lichte boog maken bij de achterzwaai en de voorwaartse beweging.

Test je eigen putter

Weet jij al wat voor putter je op dit moment hebt? Je kan hier heel makkelijk achter komen. Door je putter op je vingers te balanceren kan je zien of het clubblad naar boven wijst (face balanced) of gedraaid is (toe hang).  
 
Waarom is het belangrijk?
Wat heb je als golfer aan al deze informatie? Een putter met meer toe hang of arc zorgt er voor dat de putter meer roteert in de puttbeweging. Je helpt jezelf enorm door een putter te kiezen die de kans groter maakt dat je met een square (evenwijdig) clubblad gericht op het doel de bal raakt. 
Als je een face balanced putter gebruikt, terwijl je een flinke arc in je stroke hebt (of een toe hang putter met een rechte stroke) dan heb je waarschijnlijk meer moeite om het clubblad recht op de bal te krijgen. Dat heeft vooral te maken met het gevoel en of je het idee krijgt dat de putter fijn draait en goed onder controle hebt als je een stroke maakt. 
 
Klein verschil, grote gevolgen
Onderzoek heeft aangetoond dat de vertrekrichting van de bal (en de kwaliteit van een putt) voornamelijk wordt bepaald door de stand van het clubblad bij impact, en dat luistert heel nauw: als je clubblad één graad openstaat zorgt dat van 2,44 meter al voor een gemiste putt.

koper putter golf