Skip to main content

Hybride of ijzer: 8 stappen voor de juiste keuze

Om de juiste keuze te maken is het belangrijk goed te weten wat de verschillen zijn tussen een hybride en een ijzer. Daarna kun je simpelweg door te testen bepalen of jij een hybride nodig hebt in je test. Wij leggen het duidelijk uit in 8 stappen.

  

  1. Hoe werkt een hybride?
  2. Wat doet een hybride anders dan een ijzer?
  3. Wat is Roll and Bulge?
  4. Heb jij een hybride nodig?
  5. Gewoon testen en dan bestellen
  6. En je houten -5, -7 of -9 dan?
  7. Besteed je genoeg aandacht aan de clubs in je tas?
  8. Tot slot: IJzer-6 is niet hybride-6

1. Hoe werkt een hybride?

Hoe werkt een hybride?

Om te begrijpen waarom een hybride makkelijker is, kijken we eerst naar de “gewone” lange ijzers (bijvoorbeeld ijzer 3, 4 en 5). Waarom zijn deze clubs zo moeilijk? Je hoort het vaak in instructievideo’s: als je een lang ijzer goed wilt raken, heb je een neerwaartse invalshoek nodig waarbij je eerst de bal raakt en dan pas de grond. Tourspelers als Joost Luiten komen met een ijzer-5 ongeveer vier graden neerwaarts in op de bal. Gecombineerd met een aardige swingsnelheid is dit het recept voor een goed geslagen lang ijzer. Consistent met snelheid neerwaarts inkomen op de bal is niet voor iedereen weggelegd.

2. Wat doet een hybride anders dan een ijzer?

Een hybride is simpel gezegd een golfclub met de eigenschappen van een ijzer én een fairwaywood. Het clubblad en clubhoofd zijn groter dan die van een ijzer, maar niet zo groot als van een fairwaywood.  

Het design van het grotere clubhoofd in hybrides, met een lager zwaartepunt, zorgt ervoor dat het makkelijker is de bal de lucht in te krijgen. De vorm van het clubblad zorgt voor meer vergevingsgezindheid. Ook nieuwe materialen in het flexibele clubblad zorgen ervoor dat de ballen (net als bij een driver) sneller van het blad komen en dus verder vliegen. Deze aspecten samen hebben de hybride aantrekkelijk gemaakt voor gemiddelde golfer.

 

 

3. Wat is Rol land Bulge?

Het clubblad van een hybride staat (net als bij een fairwaywood of driver) niet helemaal recht, maar heeft een lichte bolling. Deze bolling heet roll and bulge en heeft als kenmerk dat als je de bal op de teen raakt, deze meer op rechts vertrekt en door het zogenaamde gear effect terug naar het doel komt. Hoe dat werkt? De bolling zorgt ervoor dat de bal bij het raakmoment naar het zwaartepunt (de sweetspot in het midden van het clubblad) wil. Dit veroorzaakt een draw spin (van rechts naar links) op de bal. Het werkt ook andersom. Zo zal een bal die je op de hiel raakt met een gesloten clubblad naar links vertrekken en dankzij het gear effect met een slice terugkomen naar rechts.

4. Heb ik een hybride nodig?

Wanneer zou jij – als je dat nog niet hebt gedaan – moeten overstappen?

Stel jezelf om te beginnen de vraag wat de langste ijzer in je tas is waarmee je nog eenvoudig afstand kunt maken. Krijg je de bal met een ijzer-5 nog makkelijk de lucht in? En stopt de bal redelijk snel op de green? Sla jij echt constant tien meter verder met je ijzer-5 dan met een ijzer-6?  Als het antwoord ja is, dan is dit artikel niet voor jou en mag je trots zijn op jezelf.

Als je ijzer-6 de langste in je tas is – met een flink gat in afstand tussen deze langste ijzer en de kortste fairwaywood – adviseren wij echt om te kijken naar een (of meer) hybride(s). Het is zonde van je spel (en resultaat) terwijl het makkelijk is op te lossen met ene mooit hybride.

5. Gewoon testen en dan bestellen

Neem de proef op de som, ga naar een clubfitter of golfshop, en vergelijk de prestaties van je lange ijzer met een hybride. Begin gewoon met één hybride, en zie wat het voor je spel doet.

Hybrides zijn er in grote diversiteit en van vele merken. Bij Jumbo Golf vind je het grootste assortiment hybrides voor de beste prijs. Zo vind je bij ons hybrides van merken als Titleist, Callaway, Taylormade, Wilson, PING en vele anderen. Daarnaast is clubfitting met Trackman mogelijk in al onze winkels. En dat is ook nog eens helemaal gratis. Een clubfittingafspraak maak je eenvoudig online.

Callaway X2Hot Hybride

Wil je een topmerk hybride met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding ? Dan is de Callaway X2Hot Hybride een perfecte aanwinst in jouw tas. De Callaway X Hot serie is ontworpen voor afstand en controle. Deze hybride speelt relatief eenvoudig en is daarom geschikt voor startende golfers als voor golfers die al iets langer spelen.

Callaway X2Hot Hybride

6. En mijn houten -5, -7 of -9 dan?

Als je een fan bent van fairwaywoods, dan is een houten-5, -7 of -9 zeker geen slecht idee. Het grotere clubhoofd zorgt ervoor dat het zwaartepunt nog verder achterin het clubhoofd kan worden geplaatst met als gevolg dat je de bal makkelijker hoog kunt lanceren. Bedenk wel dat de shaft van een fairwaywood langer is (de shaft van een houten-5 is twee inch langer dan een hybride-3). Dat geeft meer afstand maar maakt het ook moeilijker de bal constant goed te raken en je afstanden te controleren.

7. Besteed je genoeg aandacht aan de clubs in je tas?

Bij het samenstellen van je tas, of  beter gezegd, het samenstellen van de clubs in je tas, is het belangrijk dat je geen clubs hebt waarmee je dezelfde afstand slaat. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee (en je rug als je je tas draagt), maar ook voor je spel. Elke clubs zou ideaal gezien een andere afstand moeten geven.

Veel spelers hebben echter niet voldoende swingsnelheid om met elke club een andere afstand te slaan. Vooral niet als het gaat om de langere clubs in je tas.

Check eens, heb jij dertien clubs (exclusief putter) in je tas waarmee jij in mooie stappen maakt van circa twaalf meter tussen elke club? Dus van lobwedge naar driver? Zo ja, gefeliciteerd! Je hebt de ideale tas. Zo niet, kijk dan eens kritisch of je clubs uit je tas kunt laten of heb je ergens een “gat” wat je op kunt vullen?

8. Tot slot: IJzer-6 is niet hybride-6

Als je je ijzer-5 vervangt voor een hybride wil dat niet zeggen dat je per definitie een hybride-5 nodig hebt. De lofts van ijzer-5 en een hybride-5 zijn niet altijd gelijk en het clubblad is flexibeler (meer afstand). Ook kan je swing veranderen en is je balvlucht met een hybride heel anders dan met een ijzer. Nogmaals: je wilt voorkomen dat je met twee clubs dezelfde afstand slaat, dus zorg dat je je afstanden in kaart brengt, bepaal waar de eventuele gaten in afstand zitten en met welke club je die kan opvullen. De onderstaande tabel is een goed startpunt als je de lofts van je hybride gaat bepalen:

Hybride loft 

IJzer equivalent

14-16

1

017-19

2

19-21

3

22-23

4

24-27

5

29-32

6

32+

7+