Skip to main content
Leren golfen

Leren golfen: wat heb je nodig?

Leren golfen? Natuurlijk volg je golflessen of een golfcursus als je wilt leren golfen. Daar maak je meestal gebruik van een leenset en heb je geen eigen materialen nodig.  Vind je golf leuk? Dan wil je natuurlijk ook eigen spullen aanschaffen. Maar hoeveel kosten golfclubs, golfschoenen en andere zaken die je nodig hebt? En heb je die wel allemaal nodig? Wij geven je eerlijk antwoord wat je wel en vooral niet moet kopen.

  1. Heb je golfclubs nodig?
  2. Heb je golfkleding nodig?
  3. Heb je golfschoenen nodig?
  4. Heb je een golfhandschoen nodig?
  5. Heb je een pitchfork en marker nodig?
  6. Heb je een lidmaatschap nodig?
  7. Wat kost een rondje golf?

1. Heb je golfclubs nodig?

Tijdens je cursus heb je nog geen eigen golfclubs nodig. Sterker nog, het is beter om voorafgaand aan je cursus nog niets aan te schaffen zonder het advies van een golfprofessional.

Je golfprofessional kan vertellen wat je nodig hebt, bijvoorbeeld graphite of staal. Daarna kun je je oriënteren bij een goede clubfitter of een goede golfwinkel. Met te lange of te korte clubs leer je golf op een verkeerde manier en verkeerde clubs kunnen ook leiden tot blessures. 

Let op:

Het is verleidelijk om op marktplaats een goedkope set te kopen of golfclubs over te nemen van een vriend. Maar het is heel belangrijk dat de golfclubs passen bij jouw lichaam en swing: dat ze de juiste lengte hebben en dat de shaft (de steel) niet te stijf of te flexibel is.

Ook zie jij als beginnende golfer niet dat een set op marktplaats al behoorlijk verouderd is of dat de lengtes van verschillende clubs niet overeenkomen.

De prijs van een volledige set golfclubs voor ervaren spelers kan oplopen tot (ruim) boven de duizend euro. Dat heb je als beginnende golfer echt niet nodig.

Ga meteen naar de golfsets

Een complete of halve golfset?

Als beginnende golfer heb je genoeg aan een set van zo’n € 400-€ 500. Voor dat geld mag je een complete set verwachten van 14 golfclubs, die op maat gemaakt worden inclusief een golftas om je set in mee te nemen.

Bijkomend kun je kiezen voor een (elektrische) trolley als je je tas niet wilt of kunt dragen. Ook daarin is er keuze vanaf € 99 voor een driewieler trolley tot € 1000 voor een elektrische trolley die je op afstand kunt bedienen. Er is voor elk budget een trolley.

2. Heb je golfkleding nodig?

Golf kun je spelen in casual kleding die je al hebt. Op de meeste golfbanen kun je dragen wat je wilt maar op sommige banen is een spijkerbroek of een heel kort rokje niet toegestaan en op sommige banen is een polo met kraag verplicht.

Kies wel altijd voor kleding waarin je goed kunt draaien en die is aangepast op de temperatuur. Vaak zijn laagjes kleding handig, zodat je tijdens het lopen van 18 holes wat kunt variëren.

3. Heb je golfschoenen nodig?

Op oefenfaciliteiten (driving range) zijn golfschoenen niet noodzakelijk maar wel beter. En heb je geen golfschoenen, dan zijn sportschoenen met profiel ook goed. Ga je de baan in, dan zijn golfschoenen eigenlijk noodzakelijk. Veel golfschoenen hebben soft spikes - een soort nopjes die je na verloop van tijd kunt vervangen - maar er zijn ook schoenen met vaste noppen. De noppen voorkomen dat je bij een swing op nat gras uitglijdt.

Goede golfschoenen zijn eigen wel een must. Je loopt er tenslotte flink op en je wilt geen blaren of uitglijden tijdens je swing.

Goede schoenen kosten rond de 90 euro maar in de aanbieding kun je ze al voor 50 euro krijgen. Het belangrijkste van golfschoenen is de pasvorm. Ga daarom altijd naar een golf- of sportwinkel met ruimte keuze en pas een groot aantal schoenen, Verschillende merken hebben verschillende pasvormen. Loop een flink stukje door de winkel en voel goed wat prettig zit. Duur is niet altijd beter!

Wij hebben een aparte blog geschreven over golfschoenen. Maar je kunt ook direct naar de shop om te winkelen.

Ga meteen naar de shop

4. Heb je een golfhandschoen nodig?

Veel golfers spelen graag met een golfhandschoen waardoor ze beter de grip van de club kunnen vasthouden. Hierdoor kun je beter leren golfen en ga je sneller beter spelen. Er zijn af en toe golfers die zonder handschoen spelen, maar dat adviseren wij niet. Een golfhandschoen kost ongeveer 15 euro.

Wil je mee lezen over golfhandschoenen? Lees dan onze blog over golfhandschoenen. Direct naar de shop kan ook!

5. Heb je golfballen nodig?

Wanneer je zelf de baan in gaat, heb je eigen golfballen nodig. Het meenemen van ballen van de driving range is dan verboden.

Nieuwe golfballen kun je in elke shop kopen van verschillende merken. Golfballen van een A-merk (Callaway, Titleist) kosten al gauw € 3 tot € 5 per golfbal. Maar als beginnende golfer zul je af en toe toch een bal in het water slaan of niet meer kunnen vinden in de rough.

Kies daarom in het begin voor lake-balls, dat zijn tweedehands ballen die gemiddeld € 0,30 per bal kosten. In golfshops vindt je ze vaak in een bak of mand bij de kassa.

Meer weten over golfballen? Lees dan onze blog over golfballen. Meteen naar de shop kan ook!

Heb je een pitchfork en een marker nodig?

In de baan heb je echt een pitchfork en marker nodig. Een marker zit soms op de golfhandschoen of golfcap. Maar je kunt hier ook een muntje voor gebruiken. Met een marker, markeer je op de green de plaats waar je bal ligt, wanneer je deze oppakt om schoon te maken.

Met een pitchfork repareer je pitchmarkt op de green. Let op: zorg dat je goed weet hoe je de pitchfork gebruikt, want anders beschadig je de green misschien wel meer dan nodig is.

6. Heb je een lidmaatschap nodig?

Om je GVB en handicap pasje te kunnen krijgen, moet je in Nederland lid zijn van een golfvereniging. Je kunt je pasje niet direct bij de Nederlandse Golf Federatie (NGF) aanvragen. De goedkoopste manier is een online vereniging. Deze verzorgen je registratie, je NGF-pasje, verzekering en alle bijbehorende kortingen. Vaak al voor € 80 per kalenderjaar.

Je betaalt bij elke golfbaan gewoon de greenfee als je gaat golfen (vaak met korting). En ga je niet golfen? Dan ben je dus geen extra geld kwijt.

Een lidmaatschap bij een vaste golfclub met een eigen golfbaan varieert tussen de 600 en 1200 euro. Je mag dan wel op die golfbaan onbeperkt spelen, maar op andere banen betaal je nog steeds “greenfee”. Tenzij je wekelijks op zo;n baan gaat spelen, haal je de kosten er eigenlijk nooit uit.

Sommige golfclubs werken nog met inschrijfgelden, obligaties of aandelen, maar de meeste clubs niet meer. 

7. En wat kost een rondje golf?

De baan in voor je eerste rondjes? Om als gast op een golfbaan te spelen betaal je een 'greenfee'. De greenfee van 9 holes Par 3 kost 10 tot 25 euro. Een rondje van negen holes op een lange baan varieert op de meeste banen tussen de 30 en 50 euro.  De greenfee voor 18 holes bedraagt in Nederland gemiddeld zo'n 55 euro per persoon. Op veel banen betaal je in het weekend iets meer dan op werkdagen. Voor jeugd zijn er bijna altijd speciale tarieven die veel lager zijn dan voor volwassenen.

Tip: steeds meer golfbanen bieden kortingen op de greenfees, bijvoorbeeld op daluren of in het naseizoen. Kijk daarom altijd op de website van de golfbaan zelf voor kortingen en speciale acties en kijk op  www.budgetgolf.nl.

GVB halen na 1 weekend                                         GVB/hcp 54 halen in 1 dag