Skip to main content

10 meeste gestelde vragen over beginnen met golf

Als je wilt beginnen met golf, heb je waarschijnlijk veel vragen. Over de soort cursus of golfles die je moet kiezen, wat de mogelijkheden zijn, wat erbij komt kijken, wat de kosten zijn en hoe duur golf nu eigenlijk is. Wij hebben de 10 meest gestelde vragen daarom voor jou op een rijtje gezet. Met antwoorden natuurlijk :-) En heb je na het lezen nog vragen die niet beantwoord zijn? Mail of bel ons dan gerust!

  1. Mag ik zonder een GVB en hcp 54 op een grote golfbaan spelen?
  2. Mag ik zonder een GVB op een driving range ballen slaan?
  3. Wat moet ik doen om mijn GVB en handicap 54 te halen?
  4. Hoe duur is het om het niveau van handicap 54 te halen?
  5. Is het golfregelexamen moeilijk?
  6. Welk golfmateriaal heb ik nodig als ik voor het eerst ga golfen?
  7. Wat moet ik aan met golf?
  8. Heb je golfballen nodig?
  9. Heb je een lidmaatschap nodig?
  10. En wat kost een rondje golf?

1. Mag ik zonder een GVB en hcp 54 op een grote golfbaan spelen?

Nee, helaas mag dat niet. Om op grote golfbanen te spelen in Nederland en buitenland heb je bewijs nodig dat je een GVB (golfvaardigheidsbewijs) met handicap 54 hebt. Hierdoor toon je aan dat je de golfregels en -etiquette kent en de basis van het golfspel beheerst.

2. Mag ik zonder een GVB op een driving range ballen slaan?

Ja, dat mag altijd. Net als op de putting green en andere oefenfaciliteiten van een golfbaan.

Vaak is het gebruik van de driving range gratis, maar je moet wel voor de ballen betalen. Sommige banen hebben een ballenmachine waar je euromunten in moet gooien, andere banen verkopen munten voor de ballenmachine aan de bar of bij de receptie of je hebt een ‘sleutel’ nodig waarop je een tegoed kunt laten zetten. 20 ballen kosten tussen 1 en 2 euro.

 

3. Wat moet ik doen om mijn GVB en handicap 54 te halen?

Als je wilt leren golfen, kun je kiezen uit veel verschillende mogelijkheden. Elke golfbaan geeft een eigen golfschool waar je elke week een les kunt volgen. Het nadeel is dan alleen dat het een lang en kostbaar traject kan zijn voordat je je GVB en hcp 54 behaalt. Je bent er dan namelijk afhankelijk van hoeveel lessen je volgens de golfprofessional moet volgen. 

Wil je snel je GVB en hcp 54 halen?

Dan kies je voor een GVB/ hcp 54 halen in 1 dag of 2 daagse baanpermissie cursus.

Bij een GVB halen in 1 dag krijg je 1 intensieve cursusdag met een klein groepje van maximaal 5 deelnemers. Je doet direct theorie examen loopt de praktijk. Het resultaat? Na 1 dag heb je direct je GVB met handicap 54.

De kosten zijn afhankelijk van het aantal deelnemers. Maar door de garantie, ben je altijd voordeliger uit dan een los lestraject bij een lokale golfvereniging. En je hebt volledige garantie dat je na die dag ook je GVB en handicap 54 hebt behaald.

Wil je in 2 dagen ccursus klaar zijn om daarna je GVB en handicap 54 te gaan halen? Dan kies je een 2-daagse cursus.

Deze 2-daagse cursus wordt gegeven in grotere groepen van 10-13 personen en na de cursus speel je (met je golfprofessional) je Qualifying kaarten om je GVB met handicap 54 te halen. Voordeel van deze cursus zijn de kosten van € 184 pp. Maar let op: ook dit bij dit traject kan het langer duren voordat je je GVB en handicap 54 behaalt omdat je vooraf niet weet hoeveel Qualifying kaarten je moet lopen (die gemiddeld € 99 per keer kosten), voordat je je GVB en hcp 54 behaalt. En ook hier betaal je elk jaar je lidmaatschapskosten.

4. Hoe duur is het om het niveau van handicap 54 te halen?

Dat hangt af van de manier waarop je je GVB en handicap 54 gaat halen. Kies je voor losse lessen bij een golfschool, dan weet je vooraf nooit hoe lang je bezig bent en wat de kosten zullen zijn. 

Bij een 2-daagse GVB cursus weet je al iets meer. Je bent € 184 kwijt voor 2 dagen cursus. Daarna ga je zelf met je golfprofessional je Qualifying kaarten spelen. Afhankelijk van hoe lang je daarover doet, lopen de kosten verder op omdat je elke keer je greenfee en de golfprofessional moet betalen. En eventueel ook nog extra les neemt om het niveau te behalen.

Bij een GVB halen in 1 dag krijg je vooraf een vaste prijs waarbij alles inbegrepen zit. Je weet precies wat je kosten zijn tot het moment dat je je pasje met GVB en handicap 54 in je hand hebt.

5. Is het golfregelexamen moeilijk?

Niet echt. Je moet er wel wat tijd aan besteden, maar het is geen hogere wiskunde. Het golfregelexamen bestaat uit 30 multiplechoicevragen (10 etiquettevragen, 19 regelvragen en 1 stablefordvraag) waar je maximaal 60 minuten over mag doen. Je bent geslaagd als je 23 vragen goed hebt. Als je deze vragen grotendeels goed weet te beantwoorden, haal je het regelexamen.

Bij je cursus krijg je voldoende informatie om de theorie voor te bereiden. Zo krijg je samenvattingen en een link naar een website om het examen (met plaatjes!) te oefenen.

Bij de eendaagse GVB/ hcp 54 cursus heb je overigens inidividuele begeleiding en garantie op het behalen van het theorie examen. Dus heb je faalangst, weinig tijd of gewoon geen zin in  de stress, dan kies je voor de cursus GVB in 1 dag met slagingsgarantie.

6. Welk golfmateriaal heb ik nodig als ik voor het eerst ga golfen?

Niets. Als je een golfcursus gaat volgen, zijn er altijd clubs te leen.

Wij adviseren je ook om GEEN golfset te kopen voordat je een cursus gevolgd hebt. Tijdens de cursus maak je altijd gratis gebruik van een leenset. Daarnaast geeft de professional je tijdens de cursus advies over een mogelijke golfset. Er zijn namelijk nogal wat zaken die hierbij van belang zijn.

Natuurlijk zijn er damesclubs en herenclubs. Maar voor heren is er nog verschil tussen graphite of staal. Ook de lengte kan verschillen. De golfprofessional kan aan de hand van jouw swing adviseren welke golfset voor jou het meest geschikt is.

En geloof ons, een goede golfset, maakt het golfen echt een heel stuk makkelijker en je voorkomt blessures.

 

7. Wat moet ik aan met golf?

Kleding die lekker zit en waarin je goed kunt draaien. Op sommige banen worden kapotte spijkerbroeken en te korte rokken niet op prijs gesteld en kraagjes gewaardeerd maar op veel banen gelden geen strikte kledingvoorschriften meer.

Je kunt de website van de baan of club checken hiervoor. Sportieve schoenen of gymschoenen voldoen in het begin, ga je vaker de baan in, dan zijn golfschoenen wenselijk en soms zelfs verplicht. Maar golfkleding is allang niet meer tuttig of ouwerwets. Bij Jumbo Golf vindt je de nieuwste golfkleding voor de laagste prijzen.

8. Heb je golfballen nodig?

Wanneer je zelf de baan in gaat, heb je eigen golfballen nodig. Het meenemen van ballen van de driving rang is dan verboden. Nieuwe golfballen kun je in elke shop kopen van verschillende merken. Golfballen van een A-merk (Callaway, Titleist) kosten al gauw € 3 tot € 5 per golfbal.

Maar als beginnende golfer zul je af en toe toch een bal in het water slaan of niet meer kunnen vinden in de rough. Kies daarom in het begin voor lake-balls, dat zijn tweedehands ballen die gemiddeld € 0,30 per bal kosten. De goedkoopste gofballen vindt je altijd online.

9. Heb je een lidmaatschap nodig?

Om je GVB en handicap 54 pasje te kunnen krijgen, moet je in Nederland lid zijn van een golfvereniging. Je kunt je pasje niet direct bij de Nederlandse Golf Federatie (NGF) aanvragen.

De goedkoopste manier is een online vereniging. Deze verzorgen je registratie, je NGF-pasje, verzekering en alle bijbehorende kortingen. Vaak al voor € 80 per kalenderjaar.

Je betaalt bij elke golfbaan gewoon de greenfee als je gaat golfen (vaak met korting). En ga je niet golfen? Dan ben je dus geen extra geld kwijt.

Een lidmaatschap bij een vaste golfclub met een eigen golfbaan varieert tussen de 600 en 1200 euro. Je mag dan wel op die golfbaan onbeperkt spelen, maar op andere banen betaal je nog steeds “greenfee”. Tenzij je wekelijks op zo'n baan gaat spelen, haal je de kosten er eigenlijk nooit uit.

Sommige golfclubs werken nog met inschrijfgelden, obligaties of aandelen, maar de meeste clubs niet meer.

10. En wat kost een rondje golf?

De baan in voor je eerste rondjes? Om als gast op een golfbaan te spelen betaal je een 'greenfee'. De greenfee van 9 holes Par 3 kost 15 tot 30 euro.

Een rondje van negen holes op een volwaardige golfbaan (dus met Par 3, 4 en 5 holes) varieert op de meeste banen tussen de 30 en 50 euro.

De greenfee voor 18 holes bedraagt in Nederland gemiddeld zo'n 55 tot 100 euro per persoon.

Op veel banen betaal je in het weekend iets meer dan op werkdagen. Voor jeugd zijn er bijna altijd speciale tarieven die veel lager zijn dan voor volwassenen.

Tip: steeds meer golfbanen bieden kortingen op de greenfees, bijvoorbeeld op daluren of in het naseizoen. Kijk daarom altijd op de website van de golfbaan zelf voor kortingen en speciale acties en kijk op www.budgetgolf.nl