9.1 / 10 | 58 waarderingen

Klantenservice: ma t/m vr 8.00 - 20.00 uur, zat en zon 9.00 - 18.00 uur, +31 (0)75 772 8876

Golfacademie Golf Tips

De beste Golftips van Golfacademie Nederland

Wereld Handicap Systeem 2021

In 2021 wordt in Nederland het Wereld Handicap Systeem ingevoerd en verdwijnt het huidige EGA handicap systeem. Ingewikkeld? Dat valt wel mee.

 

In dit artikel lees je:

 

1.Waarom een Wereld Handicap Systeem?
2. Wanneer wordt het wereldhandicapsysteem ingevoerd?
3. Wat zijn de belangrijkste veranderingen
4. Wat verandert niet in het wereldhandicapsysteem?
5. Heb ik een andere handicap op 1 januari 2021?
6. Hoe wordt mijn huidige handicap omgezet naar WHS-handicap?
7. Hoe zorg ik dat mijn handicap zoveel mogelijk hetzelfde blijft
8. Hoe wordt mijn handicap vanaf 2021 berekend?
9. Wordt er nog gebruikgemaakt van de Stablefordpuntentelling?
10. Tellen scorekaarten uit het buitenland mee voor uw handicap?

 

1. Waarom een Wereld Handicap Systeem?

De R&A en de USGA hebben er door de jaren heen gezamenlijk voor gezorgd dat de regels voor het golfspel en de amateurstatus voor iedereen hetzelfde zijn geworden. Maar er waren in de afgelopen decennia wereldwijd zes verschillende handicapsystemen in gebruik die elk op een verschillende wijze de handicap van spelers berekenden.

Met de komst van het World Handicap System (WHS) wordt de handicap van iedere speler op dezelfde manier bepaald en dus ook overal geaccepteerd. Sommige landen werken nu al met WHS, andere volgen nog. Als het WHS in 2021 in de hele wereld ingevoerd is, kun je in alle landen qualifying ronden en wedstrijden spelen. Het World Handicap System zorgt er voor dat golfers van verschillende niveaus en uit alle landen op een eerlijke manier met elkaar wedstrijden kunnen spelen, op elke baan ter wereld.

 

2. Wanneer wordt het wereldhandicapsysteem ingevoerd?

De NGF heeft voor Nederland 2021 als startdatum gekozen. Hierdoor is er voldoende tijd om alle systemen en alle vertegenwoordigers goed voor te bereiden op het nieuwe systeem. Tot die tijd blijven de EGA-handicapregels van kracht. 

 

3. Wat zijn de belangrijkste veranderingen?

Weinig tijd? We vatten het World Handicap System hier eerst voor je samen. Wil je er meer over weten, lees dan door.

 

 • Na de invoering van het WHS gaat er in de praktijk weinig veranderen: je voert een qualifying score in en de computer berekent je nieuwe handicap.
 • … Maar op het moment dat het WHS ingevoerd wordt, krijgen de meeste spelers een andere handicap. Hun WHS-handicap zal afwijken van hun laatste EGA-handicap voor de invoering.
 • … En bij veel spelers zal “de eerste WHS-handicap” hoger zijn dan “de laatste EGA-handicap”. Dat komt omdat de WHS-handicapberekening heel anders werkt dan die van het huidige EGA-systeem.
 • Maar je kunt ervoor zorgen dat je eerste WHS-handicap een goede afspiegeling is van je golfvaardigheid en redelijk stabiel blijft. Hoe? Door nu zo veel mogelijk qualifying scores in te leveren. Want de scores die je nu inlevert, worden gebruikt voor het bepalen van je eerste WHS-handicap en ze tellen daarna vermoedelijk ook nog een tijd mee.
 • Je WHS-handicap wordt straks bepaald door het gemiddelde van je beste 8 “dagresultaten” over je laatste 20 qualifying ronden. Daarom is het vanaf nu belangrijk om een ronde zo goed mogelijk af te maken, ook wanneer de buffer uit zicht is. Want als een minder goede score toch deel gaat uitmaken van je beste 8 scores, dan levert een score met als equivalent 31 Stableford-punten een aanzienlijk beter dagresultaat op dan een score met als equivalent 26 Stableford-punten.
 • Je beste dagresultaten kun je beschouwen als je beste prestaties na verrekening van het een en ander, met name de moeilijkheidsgraad van de baan.
 • Je kunt je toekomstige WHS-handicap niet eenvoudig zelf berekenen, maar al voor de invoering van het WHS krijg je op je digitale NGF-pas te zien wat je WHS-handicap op dat moment is.
 • Na de invoering van het WHS leidt een ronde die beter is dan je handicap vaak, maar niet per definitie, tot een daling van je handicap.
 • Na de invoering van het WHS mag iedereen (ook spelers met een handicap van 4,4 en lager) qualifying ronden spelen, ook over 9 of meer holes. Ook kan iedereen na de invoering van het WHS meedoen aan qualifying wedstrijden, ook wedstrijden over 9 of meer holes.
 • Een qualifying kaart of wedstrijd spelen over bijvoorbeeld 12 of 14 holes? Het behoort na de invoering van het WHS tot de mogelijkheden, maar er zijn voorwaarden aan verbonden.
 • Stableford als spelvorm verdwijnt niet, maar Stableford-punten zijn niet langer de rekeneenheid voor een handicapaanpassing.
 • Als je na invoering van het WHS een score invoert krijg je meteen te zien wat je provisionele handicap is (je vermoedelijke nieuwe handicap), maar pas de volgende ochtend weet je definitief wat je nieuwe handicap is. Bij extreem makkelijk of moeilijk weer, of bij een zeer makkelijke of lastige setup van de baan, kan er aan het eind van de dag een correctie op je score plaatsvinden en kan je provisionele handicap ’s nachts nog aangepast worden.
 • Als er 20 of meer scores in je handicapgeschiedenis zitten, zal je WHS-handicap bij tijdelijk vormverlies niet extreem snel stijgen. Bij minder dan 20 scores in je geschiedenis is dat wel mogelijk.
 • Een extreem goede ronde wordt beloond met een extra verlaging van een handicap.

 

4. Wat blijft hetzelfde in het wereldhandicapsysteem?

Naast de veranderingen, blijven er ook veel dingen hetzelfde bij de overgang van het EGA-systeem naar het World Handicap System.

 • Spelers zullen straks bij een qualifying ronde of wedstrijd met een playing handicap spelen en "slagen meekrijgen", net als nu. En die playing handicap zal te vinden zijn op de handicapslagentabel van de baan waar u speelt.
 • De moeilijkheidsgraad van een golfbaan wordt op dezelfde manier berekend als nu door middel van het course rating systeem.
 • Spelers zullen scores blijven invoeren via de app GOLF.NL of via de website of handicapterminal van de club. Vervolgens wordt de nieuwe handicap door de app of website berekend.
 • De WHS-golfhandicap geeft de potentiële speelsterkte van een golfer weer, zoals de EGA-handicap dat ook doet. Het is nu en in de toekomst heel normaal dat golfers geregeld niet hun handicap spelen.
 • Iedereen kan van de oranje, rode, blauwe en gele tees spelen. Heren kunnen daarnaast ook van wit spelen.
 • Ook het WHS kent alleen een actieve handicap. Het WHS vereist ook niet dat je elk jaar een minimum aan qualifying scores inlevert om je handicap "actueel" te houden. Maar we moedigen wel aan dat je qualifying scores in te leveren want het “meten” van je niveau en het spelen met een juiste handicap leidt in het algemeen tot meer plezier in golf.
 • Stableford, maximum score, individueel strokeplay en tegen par/bogey blijven bestaan als qualifying spelvormen.
 • Ook na invoering van het WHS moet je bij de spelvorm Stableford de bal oppakken op een hole als je op deze hole niet meer kunt scoren. Dat zorgt ervoor dat iedereen in de baan in een normale tijd een ronde kan spelen.

 

5. Heb ik een andere handicap op 1 januari 2021?

Ja, dat is mogelijk. Bestaande scores worden waar mogelijk gebruikt voor de berekening van de World Handicap Index. Het verschil tussen een EGA-handicap en een WHS-index is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het aantal scores van een speler dat beschikbaar is om de World Handicap Index vast te stellen. Hoe meer scores er eind 2020 beschikbaar zijn van een golfer, hoe stabieler de World Handicap Index zal zijn als spelers qualifying scores gaan inleveren.

Golfers worden daarom aangemoedigd om zo veel mogelijk qualifying ronden te spelen en golfclubs worden aangespoord om deze boodschap over te brengen aan hun leden.

 

6. Kan ik mijn nieuwe handicap index zelf berekenen?

Nee, er is geen simpele formule waarmee u uw Nederlandse handicap kunt omzetten in een World Handicap Index (WHS-handicap). Dat komt omdat de berekening van een handicap volgens het EGA-systeem verschilt van de manier waarop een handicap in het WHS wordt berekend.

In het EGA-handicapsysteem wordt de handicap na elke qualifying score aangepast op basis van de actuele handicap en de score van de zojuist gespeelde ronde. In het WHS wordt een handicap gebaseerd op de laatste twintig qualifying ronden van een speler. Het WHS bepaalt het gemiddelde van de beste 8 scores van deze laatste 20 rondes. Dat betekent dat twee Nederlandse spelers die eind 2020 allebei een EGA-handicap van 24,0 hebben in 2021 zeer waarschijnlijk een verschillende WHS-handicap zullen hebben.

 

7. Hoe zorg ik dat mijn handicap zoveel mogelijk hetzelfde blijft

De EGA-handicap vervalt en u krijgt een nieuwe World Handicap Index. De manier waarop beide handicaps berekend worden is erg verschillend, waardoor het dus kan zijn dat u een andere handicap heeft op 1 januari 2021.

De beste manier om een huidige handicap aan te kunnen houden, is om veel scorekaarten in te leveren in 2020. Uw nieuwe handicap index wordt namelijk over de beste acht van de laatste twintig scorekaarten berekend. Zijn deze scores actueel en op uw niveau, dan zal uw handicap stabiel blijven bij de overgang.

 

8. Hoe wordt mijn handicap vanaf 2021 berekend?

In het kort: uw handicap wordt over de beste acht scores van uw laatste twintig ingevoerde scores berekend.

In tegenstelling tot het EGA-handicapsysteem zult u voortaan geen handicap meer verkrijgen op basis van Stablefordpunten over een zojuist gespeelde ronde. In het WHS wordt gekeken naar uw bruto score over 9 of 18 holes met een maximum score op een hole van netto dubbel bogey (de eerste score waarbij u in Stableford geen punten meer zou halen op die hole).

Uw score wordt telkens omgezet naar een dagresultaat waar eventueel nog een aantal aanpassingen op plaatsvinden; de PCC, de softcap, de hardcap en de excessieve score.

In wezen is uw dagresultaat een berekening van uw behaalde score op een standaard golfbaan. De moeilijkheidsgraad van de golfbaan beïnvloed deze berekening dus.

Het dagresultaat wordt toegevoegd aan uw lijst met scores. Bij de berekening van uw handicap wordt gekeken naar de beste acht scores van de twintig meest recente scores. Het inleveren van een nieuwe score hoeft dus niet per definitie te betekenen dat uw handicap aangepast wordt. Het kan zijn dat de score die wordt toegevoegd en de score die hierdoor wegvalt uit de lijst beide niet in de beste acht scores vielen.

 

9. Wordt er nog gebruikgemaakt van de Stablefordpuntentelling?

Nee, uw handicap wordt bepaald aan de hand van uw dagresultaat. Uw dagresultaat wordt gebaseerd op het totaal aantal slagen (bruto score) van uw ronde gemaximaliseerd tot de aangepaste bruto score op een hole.

Stableford blijft een spelvorm binnen golf, maar de handicapberekening zal er niet meer op gebaseerd zijn.

 

10. Tellen scorekaarten uit het buitenland mee voor uw handicap?

Scorekaarten zijn uit alle landen geldig voor het gebruik voor uw handicap.

5 dingen die je vandaag nog moet weten over golf
Balposities, hoe zat het ook al weer?

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.golfacademienederland.nl/

Pin High, meer dan een golfvakantie