9.1 / 10 | 57 waarderingen

Klantenservice: ma t/m vr 8.00 - 20.00 uur, zat en zon 9.00 - 18.00 uur, +31 (0)75 772 8876

Golfacademie Golf Tips

De beste Golftips van Golfacademie Nederland
7 minutes reading time (1422 words)

Winterregels op de golfbaan

headers-nwsbrief-650x300-3

In de herfst en winter is golf iets anders dan normaal. Deze 'winterregels' maken het leven van een golfer dan iets makkelijker. 

De 'winterregels' samengevat

Ingebedde bal - Bij een ingebedde bal krijg je altijd een free drop. Maar op sommige banen geldt een local rule die verbiedt dat je een free drop krijgt als de bal is ingebed in de rough.

Tijdelijk water - Als je bal in een plas ligt of als je in een plas moet staan om de bal te spelen, dan heb je recht op een free drop.

Wintergreens - In de winter moeten de gewone greens soms gesloten worden om te voorkomen dat ze beschadigd worden. Dan worden de vlaggen op wintergreens gezet: alternatieve greens die minder mooi zijn dan gewone greens.

IJs, hagel en sneeuw - Je mag wat sneeuw rondom je bal wegnemen en een laagje hagel of sneeuw op de green mag je wegvegen. 

Rijp en dauw - Rijp of dauw mag je niet wegvegen op de green. 

Bevroren hindernissen - Je mag proberen om een bal van ijs in een bevroren sloot te spelen.

Baanregels - Elke baan en club heeft eigen winterregels wat betreft het gebruik van buggies en trolleys.


1 "Plaatsen"

In de herfst en winter is golf nog moeilijker dan de sport normaal al is. Het is koud, de banen zijn vaak nat en de bal vliegt en rolt minder ver. Maar gelukkig zijn er 'winterregels' die het leven van een golfer ies makkelijker maken.

In het regelboekje is geen apart hoofdstuk gewijd aan winterregels. We hebben het dan ook eigenlijk over regels waarmee je in winterse omstandigheden vaak te maken krijgt.

Maar er is één regel die wel te beschouwen is als een echte winterregel en die is bekend onder de naam "plaatsen" (of "preferred lies"). Het is in feite een local rule (een plaatselijke regel, een baangebonden regel) die alleen in de koude maanden geldt en alleen op kort gemaaide delen van de baan (bijvoorbeeld de fairways, de voorgreen en de apron rondom de green).

De winterregel "plaatsen" houdt in dat je de bal mag schoonmaken en plaatsen. Hier volgt de precieze formulering van de plaatselijke regel:

"Een bal die op een kort gemaaid gedeelte door de baan ligt, mag zonder straf worden verplaatst of opgenomen en worden schoongemaakt. De speler moet de bal plaatsen binnen 15 cm van de plaats waar hij oorspronkelijk lag, maar niet dichter bij de hole. De speler mag de bal eenmaal verplaatsen of plaatsen en nadat de bal is verplaatst of geplaatst is hij in het spel. Noot: “kort gemaaid gedeelte” betekent elk deel van de baan, met inbegrip van paden door de rough, gemaaid op fairwayhoogte of lager."

Europese golfbanen mogen de winterregel "plaatsen" laten gelden in periodes tussen 1 november en 30 april omdat de fairways dan vaak minder fraai zijn. De ligging van de bal is in de winter vaak veel minder goed dan in de zomer en het komt ook vaak voor dat er modder aan de bal gaat kleven.

Dus als je in deze periode golf gaat spelen, kijk dan of er geplaatst mag worden op de baan die je speelt want je hebt er groot voordeel bij als het mag. Het is te vinden in de local rules van de club, in de baanstatus op de website of op het publicatiebord vlakbij de eerste hole.

Overigens: bij "preferred lies" mag er geplaatst worden maar het hoeft niet. En wat veel golfers niet weten is dat "preferred lies" en qualifying elkaar in de winter niet uitsluiten. Qualifying wil zeggen dat je een qualifying ronde kunt spelen die meetelt voor je handicap. Maar plaatsen en qualifying spelen gaan alleen samen in de periode 1 november-30 april.

2 Tijdelijk water

De regel voor "tijdelijk water" geldt ook het hele seizoen maar na de zomer hebben we er vaker mee te maken. Als je bal in een plas ligt, of je voeten staan in een plas als je moet slaan, dan mag je de bal oppakken. Bepaal het nearest point of relief en drop daar een bal binnen één stoklengte. Je mag je bal schoonmaken voordat je dropt.

Je krijgt niet alleen een free drop bij tijdelijk water op de fairway maar ook bij tijdelijk water in de rough, op de green en in een bunker. Als je tijdelijk water in een bunker ontwijkt, moet je in de bunker droppen. Buiten de bunker droppen mag ook, maar dat kost dan wel een strafslag. (Je moet dan droppen in een rechte lijn tussen de vlag en de plaats waar de bal oorspronkelijk lag.)

Tijdelijk water op de green mag je ook ontwijken. Ligt je bal op de green en bevindt het tijdelijk water zich op je puttinglijn, dan is er ook sprake van belemmering. Bij het ontwijken van tijdelijk water op de green moet je het dichtstbijzijnde punt zonder belemmering bepalen, het dichtstbijzijnde punt waar je niet gehinderd wordt door het water. Vervolgens moet je de bal plaatsen. Het dichtstbijzijnde punt zonder belemmering kan ook buiten de green liggen. Ook dan moet je de bal plaatsen.

Er is sprake van tijdelijk water als het water rond je schoenen omhoogkomt bij het innemen van je stand.

 

3 Ingebedde bal

Een ingebedde bal is een bal die is ingebed in zijn eigen pitchmark. Een ingebedde bal mag het hele jaar opgepakt, schoongemaakt en gedropt worden - zonder straf. Maar op sommige banen geldt een local rule die verbiedt dat je ingebedde ballen in de rough ook mag oppakken en droppen. Als je wilt weten of die local rule op jouw baan geldt, dan moet het staan in de (tijdelijke) plaatselijke regels (temporary local rules).

4 Wintergreens

Steeds meer Nederlandse banen zijn vrijwel de hele winter qualifying; omdat er qualifying condities zijn, kun je dus qualifying ronden spelen. Maar als er wintergreens zijn (als de vlaggen vanwege vorst, dooi of regenval op wintergreens geplaatst moeten worden), dan is een baan niet qualifying. Je kunt met wintergreens dus wel vriendschappelijke ronden spelen maar geen ronden die meetellen voor je handicap.

Korte putts op wintergreens worden vaak niet uitgeholed: een bal "binnen een putterlengte van de hole (tot de grip)" wordt gegeven. Dus wie op een par 3 met twee slagen binnen een putterlengte van de hole ligt, maakt een par. Dit is te beschouwen als een wintertraditie maar het is geen officiële regel.

Wat als er wintergreens zijn en je bal rolt per ongeluk op een gewone green die op dat moment niet gebruikt worden (een "zomergreen")? Dan mag je niet spelen vanaf die zomergreen. Je bal ligt op een "verkeerde green" zoals het in de regels heet. Je moet het dichtstbijzijnde punt zonder belemmering bepalen, waar je bal niet meer op de verkeerde green is maar je voeten ook niet. Hier moet je droppen, zonder strafslag.

5 IJs, hagel en sneeuw


Wat je mag doen bij winterse neerslag is in de gewone regels beschreven. Sneeuw, ijs en hagel zijn tijdelijk water óf los natuurlijk voorwerp, naar keuze van de speler.

Als de hele baan bedekt is met sneeuw kun je sneeuw het beste beschouwen als los natuurlijk voorwerp: je mag wat sneeuw rondom je bal wegnemen zolang je maar niet de bal beweegt.
Als de baan overwegend groen is en je bal ligt op een klein stukje sneeuw, dan kun je sneeuw het beste behandelen als tijdelijk water; dan kun je het tijdelijk water ontwijken en droppen op een stukje gras.
Losse natuurlijke voorwerpen op de green mag je wegvegen en dat geldt dus ook voor hagel.
Je mag uiteraard ook niets doen en de bal gewoon spelen zoals hij ligt.


6 Rijp en dauw

Rijp en dauw zijn geen losse natuurlijk voorwerpen (het kleeft aan het gras) dus zijn geen tijdelijk water. Je mag rijp of dauw ook niet wegvegen op de green.

7 Een bevroren hindernis

Als je bal op een bevroren sloot ligt mag je proberen om hem te spelen. Het filmpje hieronder toont aan dat slaan van ijs vaak geen goed idee is. Gevaarlijk zelfs. De bal ligt uiteindelijk alsnog in het water en de mislukte poging leidt tot een hoge score. De slag telt mee en de man moet de bal alsnog droppen ...:

Tot slot: winterregels van de club

Aan de ene kant zijn er de regels uit het regelboekje, aan de andere heeft elke baan en club ook eigen clubregels in de winter, bijvoorbeeld dat buggies of trolleys niet zijn toegestaan. Op sommige banen wordt geëist dat spelers winterbanden met noppen op hun trolleys installeren.

Villa Pardierna
Ona Valle Romano Golf & Resort

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.golfacademienederland.nl/

Golfacademie Nederland

Je kunt snel en voordelig je GVB/ golfvaardigheidsbewijs met hcp 54 halen bij Golfacademie Nederland. Voor de weekend GVB cursus reserveer je direct online een plaats. Voor de GVB in 1 dag vraag je eenvoudig een offerte aan.

Contact

Klantenservice:
ma t/m vr 8.00 - 20.00 uur

zat en zon 9.00 - 18.00 uur
+31 (0)75 772 8876

Contactformulier