9.1 / 10 | 57 waarderingen

Klantenservice: ma t/m vr 8.00 - 20.00 uur, zat en zon 9.00 - 18.00 uur, +31 (0)75 772 8876

Golfacademie Golf Tips

De beste Golftips van Golfacademie Nederland

Winter Golf Tips #4

plaatsen-_20171028-113233_1

Hoewel er bij de golfsport in zomer en winter dezelfde regels gelden, is er één regel die te beschouwen is als een echte winterregel en die is bekend onder de naam "plaatsen".

Het is in feite een local rule (een plaatselijke regel, een baangebonden regel) die alleen in de koude maanden geldt en alleen op kort gemaaide delen van de baan (bijvoorbeeld de fairways, de voorgreen en de apron rondom de green).

De winterregel "plaatsen" betekent in dat je de bal mag oppakken, schoonmaken en plaatsen binnen 15 cm van de oorspronkelijke plaats. Hier volgt de precieze formulering van de plaatselijke regel:

"Een bal die op een kort gemaaid gedeelte door de baan ligt, mag zonder straf worden verplaatst of opgenomen en worden schoongemaakt. De speler moet de bal plaatsen binnen 15 cm van de plaats waar hij oorspronkelijk lag, maar niet dichter bij de hole. De speler mag de bal eenmaal verplaatsen of plaatsen en nadat de bal is verplaatst of geplaatst is hij in het spel. Noot: “kort gemaaid gedeelte” betekent elk deel van de baan, met inbegrip van paden door de rough, gemaaid op fairwayhoogte of lager."

Europese golfbanen mogen de winterregel "plaatsen" laten gelden van 1 november tot 30 april omdat de fairways dan vaak minder fraai zijn. De ligging van de bal is in de winter vaak veel minder goed dan in de zomer. 

Dus als je in deze periode golf gaat spelen, kijk dan of er geplaatst mag worden op de baan die je speelt want je hebt er groot voordeel bij als het mag. Het is te vinden in de local rules van de club, in de baanstatus op de website of op het publicatiebord vlakbij de eerste hole. 

Overigens: bij "preferred lies" mag er geplaatst worden maar het hoeft niet. En wat veel golfers niet weten is dat "preferred lies" en qualifying elkaar in de winter niet uitsluiten. Qualifying wil zeggen dat je een qualifying ronde kunt spelen die meetelt voor je handicap. Een baan kan gewoon qualifying zijn als er geplaatst mag worden, maar plaatsen en qualifying gaan alleen samen in de periode 1 november-30 april.

 

Meer Winter Tips lezen?

Winter Golf Tips #1 Ingebedde bal

Winter Golf Tips #2 Sneeuw, ijs, dauw

Winter Golf Tips #3 Wintergreens

Winter Golf Tips #4 Plaatsen

 

GVB halen? Kies de garantie van Golfacademie Neder...
Winter Golf Tips #2

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.golfacademienederland.nl/

Golfacademie Nederland

Je kunt snel en voordelig je GVB/ golfvaardigheidsbewijs met hcp 54 halen bij Golfacademie Nederland. Voor de weekend GVB cursus reserveer je direct online een plaats. Voor de GVB in 1 dag vraag je eenvoudig een offerte aan.

Contact

Klantenservice:
ma t/m vr 8.00 - 20.00 uur

zat en zon 9.00 - 18.00 uur
+31 (0)75 772 8876

Contactformulier