9.1 / 10 | 57 waarderingen

Klantenservice: ma t/m vr 8.00 - 20.00 uur, zat en zon 9.00 - 18.00 uur, +31 (0)75 772 8876

Golfacademie Golf Tips

De beste Golftips van Golfacademie Nederland

Winter Golf Tips #3

NGF Golfregels Winter Tips

Omdat greens met name in de winter makkelijk beschadigd raken door koude weersomstandigheden wordt door de meeste golfbanen in periodes van vorst en sneeuw een tijdelijke green gemaakt aan het eind van de fairway: de wintergreen. Voor deze tijdelijke greens gelden speciale regels die op elke baan bekend worden gemaakt. Je vindt ze dan bij de receptie of caddiemaster. 

Steeds meer Nederlandse banen zijn vrijwel de hele winter qualifying omdat we geen strenge winters meer hebben. Je kunt daardoor dus meestal wel een qualifying ronde spelen.

Maar als er wintergreens zijn (als de vlaggen vanwege vorst, dooi of regenval op wintergreens geplaatst moeten worden), dan is een baan niet qualifying. Dan baan is dan korter dan de officiele meting van de baan. Je kunt met wintergreens dus wel vriendschappelijke ronden spelen maar geen ronden die meetellen voor je handicap. 

Korte putts op wintergreens worden bij een wintergreen vaak niet uitgeholed: een bal "binnen een putterlengte van de hole" wordt gegeven. Dus wie op een par 3 met twee slagen binnen een putterlengte van de hole ligt, maakt een par. Dit is te beschouwen als een wintertraditie maar het is geen officiële regel.

Wat als er wintergreens zijn en je bal rolt per ongeluk op een gewone green die op dat moment niet gebruikt worden (een "zomergreen")? Dan mag je niet spelen vanaf die zomergreen. Je bal ligt op een "verkeerde green" zoals het in de regels heet. Je moet het dichtstbijzijnde punt zonder belemmering bepalen, waar je bal niet meer op de verkeerde green is maar je voeten ook niet. Hier moet je droppen, zonder strafslag. 

 

 

Waarom sluiten golfbanen met slecht weer?

Grofweg zijn er 2 redenen om de golfbaan te sluiten of te werken met wintergreens.

1e reden : rijp

Rijp is bevroren dauw en als je dan over de green heenloopt gaat de grasplant dood. Het herstel kan duren tot het voorjaar voordat de grasmat weer hersteld.

In de tussentijd kunnen schimmels zich ontwikkelen, waardoor je in de zomer zieke greens overhoudt.

2e reden: bodem structuur

Soms wordt de golfbaan gesloten net NA winters weer. Het bovenste laagje is dan net aan het dooien maar onderin zit er nog vorst in de grond. Als je daarop loopt, treedt er structuurbederf op in de bodem en dat is voor de lange termijn kwaliteit van de baan niet goed.

Wie beslist er of de baan gesloten is?

Het gebruiken van wintergreens of het sluiten van de golfbaan zijn beslissingen die genomen worden door de hoofdgreenkeeper op basis van de kwaliteit van de bodem en de kwaliteit van de grasmat. Het is dus nooit om de golfer zijn rondje te ontzeggen, maar om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk kunt spelen op een kwalitatief zo goed mogelijke baan.

 

Meer Winter Tips lezen?

Winter Golf Tips #1 Ingebedde bal

Winter Golf Tips #2 Sneeuw, ijs, dauw

Winter Golf Tips #3 Wintergreens

Winter Golf Tips #4 Plaatsen

 

Winter Golf Tips #2
Hoe loop ik een Qualifying kaart?

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.golfacademienederland.nl/

Golfacademie Nederland

Je kunt snel en voordelig je GVB/ golfvaardigheidsbewijs met hcp 54 halen bij Golfacademie Nederland. Voor de weekend GVB cursus reserveer je direct online een plaats. Voor de GVB in 1 dag vraag je eenvoudig een offerte aan.

Contact

Klantenservice:
ma t/m vr 8.00 - 20.00 uur

zat en zon 9.00 - 18.00 uur
+31 (0)75 772 8876

Contactformulier